" />
Крилата експансія: українська курятина на шляху в Китай
09.02.2016

ImageУ вітчизняних птахівників є всі шанси завоювати перспективний китайський ринок

Україна продовжує нарощувати експортний потенціал агропромислового комплексу. Вітчизняні зерно і кукурудза давно на слуху не тільки у європейських партнерів, про що Forbes не раз писав. А за підсумками перших чотирьох місяців нинішнього року країна стала третім після Бразилії і Таїланду постачальником курятини в Європейський Союз. Найбільший попит спостерігається в Нідерландах і Німеччині.

Проте станом на сьогодні зростання обсягів постачання в ЄС м'яса свійської птиці стримується тарифною квотою, передбаченою Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. І поки Союз птахівників України сподівається на збільшення квот на безмитне постачання м'яса птиці в ЄС (з 36 тис. тонн до 80-100 тис. тонн на рік) у рамках автономних торговельних преференцій, продовжених Україні до кінця 2015 року, саме час подумати про посилення торговельної експансії на ринки інших регіонів.

Зокрема, з грудня 2015 року українські виробники зможуть за новими правилами експортувати курятину в Гонконг. Про це повідомляє Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України та Центр з безпеки харчових продуктів Гонконгу.

При цьому в України є всі шанси вийти на провідне місце в постачанні курятини на китайський ринок в цілому. КНР, з її населенням в 1,3 млрд людей, споживає 25% усього виробленого в світі м'яса, причому курятина набуває все більшої популярності серед китайців. Не останню роль у формуванні цього тренда зіграло підвищення цін на свинину.

Експерти впевнені, що свинина в Китаї продовжить дорожчати і в 2016 році, що призведе до підвищеного попиту на м'ясо курки. Зараз споживання курятини в Піднебесній становить 7-8 кг за рік на душу населення (близько 10 млн тонн на рік). Причому за останнє десятиліття цей показник збільшився вдвічі і, за прогнозами аналітиків, наступний дворазовий стрибок − 15 кг на людину − очікується вже через п'ять років.

Виробництво цієї продукції в самому Китаї не задовольняє стрімке зростання попиту. Відповідно, за оцінками експертів, до 2020 року Китай буде імпортувати 3 млн т курячого м'яса щороку.

Зараз споживання курятини в Китаї становить 7-8 кг за рік на душу населення (близько 10 млн тонн на рік). Причому за останнє десятиліття цей показник збільшився вдвічі і, за прогнозами аналітиків, наступний дворазовий стрибок − 15 кг на людину − очікується вже через п'ять років

При цьому Пекін стурбований проблемою диверсифікації постачальників. Донедавна основним імпортером м'яса птиці та продуктів птахівництва в Китай були Сполучені Штати. Так, у 2014 році в КНР із США було експортовано цієї продукції на суму близько $300 млн. Однак із 9 січня 2015 року Китай зменшив закупівлю американської курятини. Причиною послужив високопатогенний штам вірусу пташиного грипу, який поширився по території Штатів. Міжнародна сільськогосподарська служба при Мінсільгоспі США (FAS USDA) прогнозує в 2016 році зниження імпорту м'яса птиці в Китай на 7%, тобто на 200 тис. тонн. При цьому імпорт у КНР з країн Південної Америки − в основному, з Бразилії, й надалі зростатиме. Хоча, як не раз заявляла китайська продовольча влада, бразильська і американська продукція не завжди якісна.

Відповідно, Україна може зіграти важливу роль у формуванні китайського ринку продуктів птахівництва. У 2014 році в Україні було вироблено 1,17 млн т м'яса птиці (965 тис. т − бройлери, решта − індики, качки, гуси). Порівняно з 2013 роком експорт цієї товарної групи збільшився на 21% і досяг позначки в 175 тис. т.

Якщо говорити про загальне виробництво бройлерів в Україні, то порівняно з аналогічним періодом 2014 року воно зменшилося на 5%. Цьому є об'єктивні причини − зі статистики випав ряд підприємств Криму і Донбасу. Після початку бойових дій у Луганській області на 70% було зруйновано підприємство «Агроукрптаха» (тм «Славна»), виробничі потужності якого становили близько 10 000 т м'яса на рік. Аналогічна доля спіткала і «Ландгут Бройлер» (колишня Єнакіївська птахофабрика) з обсягами виробництва в 5-6 тис. т. Повністю знищено фабрику «Шахтарська Нова». Одне з найбільших підприємств галузі, «Дружба народів Нова» (70-75 тис. т курятини на рік), знаходиться на території анексованого Криму − з усіма відповідними наслідками.

На думку експертів, загальне виробництво української курятини в 2015-му становитиме 1,01 млн т.

Згідно з даними Інвестиційної компанії Dragon Capital, прибутковість бізнесу з виробництва птиці в Україні досягає 20-35%. Основна стаття витрат (від 55 до 70% всіх витрат) припадає на корми. Собівартість кілограма готової продукції складає в середньому 15 грн.

Сьогодні найбільшим споживачем української курятини є Ірак – 30 000 т. Потім ідуть Узбекистан (23 000 т), Казахстан (19 000 т), Голландія (11 500 т), Молдова (10 000 т), Грузія (8 800 т). Решта м'яса експортується в країни Африки − Єгипет, Омман, Лівію, Кот-д'Івуар, і Близького Сходу − Сирію, Йорданію, Ємен, ОАЕ

Разом з тим очевидною є тенденція до монополізації ринку на тлі перекроювання його на користь кількох великих гравців. Цифри кажуть самі за себе. Якщо в 2005 році у сфері птахівництва було зареєстровано близько 500 підприємств, до 2011 їх кількість зменшилася до 200, то зараз в Україні виробництвом курячого м'яса займаються 20 підприємств, перші п'ять із яких займають 89,5% ринку. Лідер галузі «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба») забезпечує 59% загального виробництва, «Агромарс» (ТМ «Гаврилівські курчата») − 14%, Володимир-Волинська птахофабрика − 6%, Птахокомплекс «Дніпровський» − 5,5%.

Але навіть перед такими гігантами ринку не всі експортні горизонти відкриті. Проблеми з логістикою і неможливість транспортувати охолоджену продукцію на великі відстані роблять продаж курятини за кордон низькорентабельною. У сегменті замороженої продукції українські виробники не можуть конкурувати з Бразилією через вищу собівартість готового м'ясопродукту. Загальний обсяг експорту курячого м'яса, за даними Мінагрополітики, до кінця року складе близько 62 000 тонн.

Сьогодні найбільшим споживачем української курятини є Ірак – 30 000 т. Потім ідуть Узбекистан (23 000 т), Казахстан (19 000 т), Голландія (11500 т), Молдова (10 000 т), Грузія (8 800 т). Решта м'яса експортується в країни Африки − Єгипет, Омман, Лівію, Кот-д'Івуар, і Близького Сходу − Сирію, Йорданію, Ємен, ОАЕ.

А тепер у вітчизняних птахівників зʼявився унікальний шанс підкорити величезний і вкрай перспективний китайський ринок. Оптимальною тактикою для його завоювання українськими виробниками є сегментоване впровадження − наприклад, починаючи з ринку курячих ніжок, потім крилець і т.д.

За умови, що держава стане підтримувати цю галузь, зокрема в тому, що стосується залучення інвестицій, птахівництво зможе стати одним із провідних напрямків української економіки.

http://forbes.ua/

Читати також:

Китай краде інформацію в світу на трильйони доларів

Україна домовилася про тарифи на вантажоперевезення в обхід РФ

Украинское IT в цифрах: 74 000 специалистов, 3% ВВП, $5 млрд в экспорте (инфографика)

Замкнутый круг: Украина теряет производство и экспорт

Чому озброєння українців призведе до зростання економіки

 
< Пред.   След. >
2007-2016 Сайт Деньга создан чтобы помочь Вам достичь материального благополучия. Материалы сайта раскрывают тематики Инвестиции, Создание собственного бизнеса, Карьерный рост, Образование. Ресурс ориентирован на украинскую аудиторию, но может быть полезен всем. Редакция не несет ответственности за достоверность информации, опубликованной в рекламных материалах. Использование материалов Деньга разрешено только при наличии активной ссылки на главную страницу портала www.denga.com.ua