Як у селі під Харковом українські авіаційні інженери організували виробництво вітрогенераторів
Бизнес - Бизнес истории
08.04.2016

ImageУ розташованому неподалік від Харкова селі Жовтневе українські авіаційні інженери виготовляють вітрогенератори.

Невелике приватне підприємство «Світ вітру» займається виробництвом вітроенергетичних установок з 2000 року, передає Слобiдський край.

Колектив з 18 ентузіастів розвиває галузь, яка дозволяє людству бути незалежним від нафти і газу, берегти навколишнє середовище і економити на споживанні електроенергії, у колишньому корівнику. Кожен фахівець займається своєю справою: хтось виготовляє лопаті, хтось генератор, а хтось щоглу для вітряка.

Як зазначає директор ПП "Світ вітру" Олександр Люшня, на маленькому підприємстві зосереджені всі етапи виробництва: від лопатей до генераторів, електроніки і самої конструкції.

«Ми виробляємо вітроелектричні установки (ВЕУ) і супутнє обладнання у повному комплекті, а також встановлюємо власні об’єкти "під ключ" і забезпечуємо їх обслуговування, - розповідає він. - Сьогодні готуємо п'ятірку вітрогенераторів різної потужності - від 1 до 6 кВт: найменші можуть виробляти 20-40 кВт-год, а найбільші - 1200-2400 кВт-год у місяць відповідно».

Окрім вітрогенераторів, які використовують для енергозабезпечення приватних будинків, котеджів, перекачування води, підігріву та освітлення теплиць, підприємство проектує та виготовляє обладнання на замовлення.

Вартість виготовлених у Жовтневому вітрогенераторів стартує від 400 доларів і може сягати двох тисяч. До ПП«Світ вітру» звертаються здебільшого українці, які мають нерухомість у віддалених від електромереж населених пунктах, або охочі мати альтернативне джерело енергії на випадок аварійних знеструмлень.

Цієї зими через негоду у сусідньому з Жовтневим селі Тішки тривалий час були обірвані лінії електропередач. Як результат, зі світлом лишився лише будинок раціоналізатора, який встановив вітряк, розповідає директор науково-технічного товариства.

«Вітряки купують переважно заможні люди: бізнесмени, прокурори, нардепи..., - каже Олександр Люшня. – Хлопцям з-під Чугуєва, які взяли в оренду ставок та поставили будиночок, наша установка дозволяє зарядити телефони, подивитися телевізор, а фермеру, який купив неелектрифіковану ділянку під Люботином, допомагає розводити кіз».

Вітрогенератор у Жовтневому замовляв президент Віктор Ющенко, співачка Руслана Лижичко та український генерал Анатолій Лопата, який повинен був подарувати установку керманичу Куби Раулю Кастро.

За 16 років роботи науково-технічне товариство у Жовтневому виготовило близько 600 вітрогенераторів, більшість з яких працює в Україні. Третина прижилася за кордоном: 30-40 установок у Росії, решта - у Європі. «Нашої продукції нема хіба що в Австралії та Латинській Америці, - наголошує Олександр Люшня. - Навіть в Атлантичному океані працює, на Азорських островах».

У 2016 році «Світ вітру» вперше офіційно відправило чотирикіловатний вітряк до Німеччини. До цього іноземці приїжджали за продукцією підприємства на Харківщину.

«Наші вітряки поряд із голландськими та американськими, як правило, показують себе краще, а коштують менше, - пояснює фахівець. - Наша достатньо складна конструктивно машина має більші функціональні можливості, наприклад, краще регулювання на вітрі – споживачі задоволені».

Сьогодні «Світ вітру» отримав шанс вийти на ринок ЄС і заповнити нішу, яка колись належала невеличким виробникам установок для малої вітроенергетики. Маленькі фірми, які ще років 10 тому займалися цим бізнесом, не витримали конкуренції з дешевшими китайськими вітряками й позачинялися.

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua