Коломойський і Боголюбов вимагають від України $4,67 млрд
07.06.2016

ImageКіпрські компанії-формальні міноритарні акціонери «Укрнафти» подали позов до держави Україна на суму 4,674 млрд доларів.

Про це ZN.UA повідомило джерело в уряді.

За його словами, Мін'юст отримав офіційний позов від трьох кіпрських компаній до держави Україна на суму 4,674 млрд доларів.

Позивачі – Littop Enterprises Limited, Dridgemоnt Ventures Limited і Bordo Management Limited – спрямували вимогу до Мін'юсту після рішення на їхню користь, ухваленого судом Стокгольма.

За словами джерела, три кіпрські компанії – міноритарні акціонери ПАТ «Укрнафта», вперше визнали (що випливає з документів), що вони підконтрольні громадянинові України, Ізраїлю та Кіпру Ігореві Коломойському та громадянинові Геннадію Боголюбову.

Сума позову складається з: 2,063 млрд доларів, які міноритарії «Укрнафти» вимагають в рахунок втрати дивідендів; 932 млн доларів, які вимагають в рахунок штрафних санкцій; 1,679 млрд доларів в рахунок втрати вартості акцій.

Кіпрські офшори Коломойського і Боголюбова стверджують, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову до України:

  1. експропріація газу, видобутого ПАТ «Укрнафта», чи купівля такого газу за заниженими цінами з боку НАК «Нафтогазу України» протягом кількох років;
  2. зміна корпоративної структури ПАТ «Укрнафта» в результаті зміни кворуму для проведення загальних зборів акціонерів із 60% до 50%;
  3. відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління «Укрнафтою»;
  4. збільшення рентної плати за використання надр.

Юридичною основою для позову кіпрські компанії називають порушення державою Україна своїх міжнародно-правових зобов'язань перед інвесторами, які є наслідком Енергетичної хартії, зокрема:

  1. порушення режиму Справедливого і рівного ставлення (FET);
  2. порушення зобов'язань щодо недопущення заходів «нерозумного і недискримінаційного характеру» щодо інвесторів;
  3. порушення зобов'язань з надання інвесторам «постійного захисту і безпеки» їхніх інвестицій;
  4. порушення зобов'язань щодо створення такого законодавства, яке б забезпечувало ефективний захист прав інвесторів;
  5. порушення права інвесторів призначати головних осіб у керівництво компанії на свій розсуд;
  6. експропріація інвестицій.

Раніше повідомлялося, що кіпрські інвестори «Укрнафти» заявляли про намір вимагати від України близько 5 млрд доларів ще в січні 2015 року.

http://forbes.net.ua

Читати також:

BlackRock инвестировала 1$ млрд. в SPDR Gold Trust

Зачем кредитовать экономику, если можно сыграть на деньги с НБУ?

Офшорні схеми оточення Порошенка у Німеччині

В Украине впервые продали арестованную за долги по «коммуналке» квартиру: подробности

Україна домовилася з кредиторами. Або кабала на 25 років від Яресько

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua