На Волині умілець економить електроенергію завдяки вітряку власного виробництва та сонячній панелі
26.12.2016

ImageЕлектрик Іван Тусюк з села Краска Ратнівського району Волинської області змайстрував вітряк, встановив сонячну панель та економить електроенергію.

70-річний сільський умілець почав експериментувати у шкільному віці, передає Волинські новини. «Коли я навчався у восьмому класі, то з трофейного німецького індуктора змайстрував вітрячка, який виробляв електроенергію для лампочки на 8 вольт, – згадує Іван Тусюк. – Покрутив вітрячок біля хати кілька місяців, бо часи були радянські, і батько сказав: «Розбери від гріха подалі, щоб не трапилося неприємностей».

Вже у 60-річному віці Іван Тусюк почав майструвати новий вітряк, який нині встановлений на даху майстерні.

 «Генератор на 12 вольт, який заряджає лужну батарею на 600 ампер-годин, дозволяє суттєво економити електроенергію, - каже майстер. - Як закінчу плату, то навіть зварювальний апарат працюватиме на виробленій електроенергії, можна буде вмикати шуруповерт - от тільки дві «розпайовочні» коробки треба знайти».

Поряд із вітряком на даху дерев’яного будиночка Іван Тусюк встановив сонячну батарею. «То сонце заряджає акумулятор, то вітер, що більше ампер-годин, то краще, - пояснює сільський умілець. – Хочу облаштувати ще одну сонячну панель на 500 Вт».

Іван Тусюк також планує встановити ротор Оніпка. «Вітряк тоді працюватиме за швидкості вітру у 1 метр на секунду, тоді як нинішньому потрібно 5-6 м/с, - ділиться планами на майбутнє майстер. - Доведеться їхати до автора винаходу у Київську область».

На додачу 70-річний майстер збирає трактор на газогенераторній установці. «Агрегат працюватиме на газу, що виробляється при спалюванні деревного палива або торфу», - пояснює Іван Тусюк.

Волинський умілець змайстрував усі необхідні механізми для господарства власними руками. Сівалку, молотарку, млин, ще один трактор, який уміє орати, косити, сіно гребти та дрова різати, під’єднавши циркулярку. «Ще виробляти б зі сміття газ – і знання є і креслення, однак немає у селі зацікавлених у цьому людей», – важко зітхає Іван Тусюк.

http://ecotown.com.ua/

Читати також:

Іванофранківець звів будинок-термос, який не потребує опалення

Лучанин зробив свій будинок автономним завдяки енергії землі та сонця

Українець вирощує міскантус на присадибній ділянці і економить газ

На Київщині побудують 439 еко-будинків з сонячними батареями і вітрогенераторами

Новый закон о ЖКХ. Отберут и деньги, и жилье

Окна WDS в Киеве – выбор качества по доступной цене

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua