Ціна паладію може перевищити вартість золота
Инвестиции - Драгметаллы
14.11.2018
ImageПротягом останніх кількох тижнів ціна паладію продовжує стабільне зростання. Максимум 2018 був зафіксований на початку поточного року, і ось тепер ситуація знову повторюється.

З середини серпня цього року, коли вартість паладію перебувала на рівні 835 $ за унцію, дорогоцінний метал виріс на 30%. Зараз паладій знаходиться у висхідному тренді. Це може привести до того, що вперше за 16 років його вартість може перевищити золото.

Варто нагадати, що на початку 2018 р одна унція паладію коштувала 1139 $, а зараз дорогоцінний метал торгується біля рівня 1100 $. Золото зараз торгується на рівні 1220 $. Це означає, що у паладію є всі шанси наздогнати і перегнати вартість золота.

Поставки паладію

Близько 40% родовищ паладію знаходяться в Південній Африці, де він видобувається в якості попутного продукту при видобутку платини. Але через зростання виробничих витрат і низької продуктивності праці спостерігається спад видобутку паладію. Незалежно від ціни, пропозиція паладію на світовому ринку скорочується, так як він - побічний продукт при видобутку платини. З цієї причини відбувається зміна ціноутворення між паладієм і платиною, а також золотом. Наприклад, останні 16 років платина була завжди дорожче паладію, але зараз все навпаки. Інвестори бачать цю тенденцію і змінюють свої уподобання з платини на паладій.

Попит на паладій

Ось уже багато років паладій використовується в автомобільних каталізаторах, так як він є більш дешевою заміною платини. Тому саме автомобільна галузь є найбільшим споживачем цього дорогоцінного металу. Попит на дизельні автомобілі падає, а саме в них використовується платина, а паладій використовується в бензинових двигунах. Жорсткість вимог до вихлопних газів в деяких країнах світу є підтримуючим фактором для вартості паладію. На думку експертів, попит на дорогоцінний метал буде з цієї причини залишатися стабільним.

Однак ситуація на ринку паладію може опинитися під тиском з деяких причин, а саме: торговельні конфлікти і митні збори можуть мати негативний вплив на продажі автомобілів в Китаї, який є найбільшим автомобільним ринком.


Прогноз цін на паладій

Є велика ймовірність того, що вартість паладію може перевищити ціну золота. Якщо пропозиція паладію в світі буде скорочуватися, а попит з боку автоіндустрії і електроніки продовжить рости, то дорогоцінний метал продовжить цінове ралі. Підтримуючим фактором буде більш жорстке законодавство з вихлопних газів в США і Китаї.

За прогнозом деяких експертів, в кінці 2018 році одна унція паладію може вирости до 1200 $, а в наступному році до 1400 $. Всі фундаментальні показники вказують саме на такий сценарій розвитку подій.

 

Дивитися також: Графіки цін на дорогоцінні метали

 

Читати також:

Heraeus: ситуация с платиной в Южной Африке

Влияние электромобилей на стоимость платиноидов

Цена палладия впервые за 16 лет превысила платину

Банк Англії не віддасть золото Венесуелі

JP Morgan: ціна золота зросте до 1700$

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua