Порошенко отримав 556 млн грн. девідендів
16.01.2019
ImageСправжній новорічний подарунок зробив українським платникам податків Петро Порошенко.

«Сліпий траст» Rothschild Trust (Schweiz), якому президент України, брутально порушивши Закон України «Про запобігання корупції», передав у 2016 році в управління свої активи, вперше за три роки прийняв рішення перерахувати Порошенкові дивіденди в розмірі понад 556 млн грн. (біля 20 млн. доларів США).

Виплата дивідендів слугує ще одним підтвердженням чуток про терміновий продаж Петром Олексійовичем своїх активів з метою запобігти їх можливій конфіскації після зміни влади в Україні. Люди брешуть, що саме через правдиву оцінку своїх політичних перспектив Порошенко продав «Кузню на Рибальському», а зараз веде переговори про продаж решти належних йому підприємств з двома потенційними покупцями – групою підприємців з України, Росії та Литви і Дмитром Фірташем, якому за придбання активів Порошенка обіцяна допомога з боку Джа Байдена та Майкла Пенса. При цьому гроші надходитимуть на рахунок президента України в банку Манхеттен Чейз, а угода має бути закрита до 1 березня 2019 року.

Добра ж новина для українських платників податків полягає в тому, що й дивіденди Порошенка в розмірі 556 млн. грн., і всі його активи підлягають конфіскації в дохід злиденного державного бюджету. Бо Петро Олексійович не виконав вимоги статті 36 Закону України «Про запобігання корупції», яка встановлює, що саме президент повинен був зробити зі своїми корпоративними правами та належними йому підприємствами – він зобов’язаний був до 26 травня 2015 року передати їх в управління особі, яка має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на провадження діяльності з управління активами. Підкреслюю – передати не офшорній компанії, не «сліпому трасту», а українському суб’єкту підприємницької діяльності.

Оскільки президент України порушив цей порядок і не надав у НАЗК нотаріально засвідчені копії договору про передачу своїх активів в управління особі, яка має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на провадження діяльності з управління активами, всі належні йому корпоративні права та отриманий дохід підлягають конфіскації. Звісно, доки Порошенко при владі, він за свої гроші та майно може не турбуватись. Але після втрати ним корони знайдеться чимало охочих поквитатись з екс-монархом.

І тут є принципова відмінність між конфіскацією грошей Януковича, здійсненою з дозволу Порошенка шляхом винесення таємного рішення Краматорським судом, і майбутньою конфіскацією активів самого Порошенка. Належні Януковичу кошти перебували або в грошовій формі, або у вигляді цінних паперів, і ці кошти потрібно було, по-перше, розшукати, по-друге, довести, що вони належать саме Януковичу, по-третє – довести, що здобуті колишнім президентом у незаконний спосіб. Напевно, якби б Генеральна прокуратура мала переконливу доказову базу, ніякої потреби в таємних судових рішеннях не було б. А, відтак, зарано ставити крапку в цій історії (нагадаю, що за газ, який свого часу прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко разом зі своїм вірним абреком Андрієм Портновим конфіскувала в Дмитра Фірташа, після зміни влади довелось розплачуватись українським платниками податків).

Інша річ – це активи Порошенка. Розшукувати «Кузню на Рибальському», кондитерські фабрики чи фірмові крамниці «Рошен» не треба й нікуди вони з України не дінуться. При цьому та обставина, що підприємства Порошенка на момент конфіскації належатимуть іншим людям, не буде мати жодного значення: з точки зору українського законодавства угоди купівлі-продажу є нікчемними, а нові власники не вважатимуться добросовісними набувачами. Втім, після конфіскації майна контрагенти Петра Олексійовича зможуть заявити до нього регресні вимоги, щоби отримати назад сплачені гроші – але українських платників податків це вже не цікавитиме.

Volodymyr Boiko

Читати також:

Лише третина з понад 120 справ НАБУ, скерованих до суду, розглядається по суті

Екс-президента Бразилії засудили до понад 9 років в'язниці за корупцію

Почему элиту нужно убивать?

Нардеп назвал пять оснований для импичмента Порошенко

7 нових прийомів, які використовуватиме російська пропаганда (прогноз)

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua