Навіщо потрібно інвестувати у своє навчання? Олег Мальцев
Обучение - Обучение
08.02.2019
ImageСьогодні ми поговоримо про одну з найактуальніших проблем XXI століття

 - про те, які тенденції існують на ринку праці, звернувшись до досліджень академіка УАН Олега Мальцева.

Для того, щоб розібратися в проблематиці, почнемо з передісторії та подивимося як формувався нинішній стан речей в професійній сфері.

Зверніть увагу, що в середньовіччя проблеми ремесла були дуже вузького типу. Якщо чоловік в той час збирався кимось стати, то вибір у нього був невеликий: стати або військовим, або священиком. Професійна діяльність жінок, якщо вони не були дворянського походження, стосувалася в більшості випадків домашньої роботи. Як ми бачимо з історії, люди середньовіччя в основному займалися тим ремеслом, яке передавалося в спадщину. Таким чином, всім було зрозуміло, чим займатися.

З розвитком міст розвивалися торговельні ремесла, з'являлася можливість працювати на мануфактурі. Після буржуазної революції виникають і інші професії, з'являються робочі, з'являються адвокати та інші - кількість спеціальностей збільшується. Ближче до першої світової війни з'являються фінансові спеціальності, службовці. Кількість одиниць стає більше, а спеціалізації стають уже.

Зверніть увагу на цю тенденцію. Чим ближче до сучасності, тим більше виникає спеціальностей, і формується певна яскраво-виражена матриця пристрою організації:

• Головний директор / начальник,

• Заступники директора,

• Керівники підрозділів,

• Працівники.

Цю матрицю ми можемо спостерігати всюди, відрізняється все тільки ступенями свободи. Якщо це виробництво, то у працівників менше свободи (графік роботи, виконання планів і т.п.), якщо це якісь творчі люди, то більше свободи.

Але на певному етапі настав момент часу, коли цей механізм почав розвалюватися і перестав бути головним. Головним стає якась група, а менеджмент стає проектним. Тепер популярною стає проектна робота, коли група збирається під конкретний проект, реалізує його, а потім розходиться.

Тепер, коли мова стосується професійної затребуваності людини, ми все частіше стикаємося з такими тенденціями:

  1. Кількість фахівців - потреба в них різко знижується.
  2. Поєднання спеціальностей. Раніше наприклад, був оператор комп'ютера. Сьогодні він нікому не потрібен, сьогодні все повинні вміти працювати на комп'ютері. Багато спеціалізації зникають, поєднуються в одну спеціальність, яка вимагає від людини додаткових умінь, крім того, що було.
  3. Освіта знецінюється. Те, чому навчають в університетах, перестає бути затребуваним. Сьогодні ВНЗ шукають студентів. Якщо раніше освіта була обов'язковим атрибутом, сьогодні важливо - що ти вмієш робити.
  4. На ринку праці з'являються нові спеціальності, яких немає в ВУЗах.
  5. Виникають швидкості, яких раніше не було. І головним чином вони спрямовані на швидкість навчання, і швидкість реалізації. Треба не просто вміти робити щось затребуване, а треба вміти це робити швидше інших.

Це далеко не повний перелік існуючих проблем. Необхідно окремо відзначити, що сьогодні існує величезна кількість людей, яких необхідно перенавчати на інші спеціалізації.

Коли людина вибирає собі професію, їй потрібно це робити з прицілом на майбутнє, інакше вона може потрапити в ступор, в силу того, що професія, яку вона вибрала, може виявитися незатребуваною.

Тут слід також розуміти проблематику дезінформованості - то, що пишуть ЗМІ та в Інтернеті, не завжди відповідає дійсності, а отже не дозволяє людині об'єктивно прицілюватися на майбутнє. А так як зараз всі намагаються на повітрі заробляти гроші, то вам пропонують весь час повчитися якимось спеціальностями на майбутнє. Але найчастіше це лише маркетинговий хід. Людина проходить навчання, а потім виявляється, що це утворення йому абсолютно було не потрібно.

В контексті даної проблематики вчений, ізраїльський історик-медієвіст Юваль Ной Харари вважає, що головний навик, який потрібно розвивати - це емоційна стійкість. Чим доросліша людина, тим більше тривоги вона відчуває у зв'язку з тим, що їй необхідно переучуватися, що вона може виявитися незатребуваним.

Гарантія того, що ви будете затребувані як фахівець - це вибір природної спеціальності. Наприклад, професія лікаря, і подібні до неї, що не втрачають своєї актуальності протягом століть. Всі інші - це лотерея.

З точки зору, прикладної науки, основним навиком, який необхідно набувати будь-якої сучасної людини - це многофункціональноть. Якщо ви цю навичку здобувати не хочете, то ви навряд чи будете затребувані на ринку. Тому що, як ми говорили раніше, сьогодні існує тенденція злиття декількох спеціалізацій в одну. Чим більше вміє робити людина, тим більше вона затребувана на ринку праці.

Саме тому вкрай важливо інвестувати у своє навчання, і знаходити умінняшвидкої навченості. Людина, яка здатна дуже швидко навчитися чому завгодно може не боятися за своє майбутнє. Вона в будь-який момент часу може перетворитися в будь-якого фахівця. І тут якраз і виникає необхідність в технологіях і інструментах, які дозволяли б вирішувати ці задачі, якими на сьогоднішній день володіє лише прикладна наука.

На правах реклами

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua