Чим відрізняється аутстаффінг від аутсорсингу
Бизнес - Бизнес
18.11.2019
ImageКожен процес в бізнесі потребує висококваліфікованого персоналу. Однак не завжди компанії можуть собі дозволити утримувати великий штат персоналу.

Саме тому послуги залучення позаштатного персоналу і передача бізнес процесів на обслуговування компаніями підрядниками так затребуване в Україні. Саме такими послугами є аутстаффінг та аутсорсинг.

Давайте розберемося що таке аутсорсинг і аутстаффінг

Аутстаффінг - це послуга виведення персоналу за межі офіційного штату організації. При цьому у співробітників змінюється офіційний роботодавець, їм стає аутстаффінгового агентство. Крім цього, для працівників нічого не змінюється. Вони виконують ту ж роботу що і раніше, завдання їм дає колишній роботодавець. Для роботодавця ця послуга дозволяє скоротити витрати до 30%, але про це далі.

Аутсорсинг - це передача обов'язків з координування кадрів і бізнес процесу. Аутсорсингові агентства можуть підібрати необхідний персонал, але не передбачають податкову вигоду при оформленні співробітників.

У чому відмінності аутсорсингу і аутстаффінгу:

  • Форма трудових відносин. При аутсорсингу компанія провайдер підбирає персонал для замовника по заданих критеріях і відправляє його працювати на вашу компанію. При аутстаффінгу персонал оформляється на юр. особа компанії провайдера.
  • Наймання персоналу на роботу. При аутстаффінгу персонал офіційно оформлений в компанії підрядника і працює у вашій компанії як «у відрядженні». Оформляючи аутсорсинг з виконавцем укладають умова субпідряду.
  • Функції персоналу. Для аутсорсингу більш характерний інтелектуальна праця, в той час як для аутстаффінгу - всі види робіт.
  • Оплата праці. Аутстаффінговий персонал регулярно отримує зарплату, так само як і при звичайному прийомі на роботу. При аутсорсингу в залежності від договору, співробітники можуть отримувати щомісячну оплату праці або відрядну.

Головні особливості того, в чому різниця між аутсорсингом і аутстаффінг полягають в наступному. Висновок за штат - це спосіб передачі обов'язків роботодавця на організацію підрядника. Ви рятуєтеся від необхідності вести кадрове діловодство, здійснювати розрахунок і виплату заробітної плати та інших супутніх обов'язків.

Послуга аутсорсингу - це повна передача певних завдань компанії на обслуговування. При аутсорсингу підрядник координує роботу співробітників, контролює хід її виконання, ви при цьому отримуєте вже готовий результат від процесу.

Кому підходять послуги аутстаффінгу та аутсорсингу

Зовнішній менеджмент кадрів переслідує мети оптимізації витрат компанії. Аутстаффінгового послуги актуальні для фізичних (ІП) і юридичних (ТОВ та ін.) Осіб. Вони дозволяють розподілити постійні витрати на персонал в статті змінних, оптимізувати оподаткування, спростити процес кадрового діловодства на підприємстві, запобігти регулярні візити представників міграційної, соціальної та інших державних служб.

За допомогою даної управлінської технології вдається не тільки скоротити витрати фірми, а й збільшити її доходи. Це досягається за рахунок концентрації звільняються грошових, тимчасових і трудових ресурсів на веденні основної бізнес-діяльності, що істотно підвищує її продуктивність.

Послугами аутсорсингу за часту користуються юридичні особи, коли необхідно в короткі терміни знайти персонал або забезпечити виконання певної бізнес завдання, а власний кадровий відділ не справляється з поставленим завданням. Дана послуга може розглядати як тимчасове рішення певних завдань, зазвичай мінімальний термін підписання договору на аутсорсингові послуги становить від 3-х місяців, так і на довгострокову співпрацю.

Коли варто переходити на аутстаффінг

Абсолютно не всім компаніям підходить той чи інший вид оптимізації кадрових витрат, тому необхідно чітко розуміти в яких випадках яка послуга буде вигідна вам.

Актуальність застосування послуг зовнішнього менеджменту трудових ресурсів підвищується в наступних випадках:

  • Витрати на персонал становлять левову частку сукупних витрат підприємства.
  • Непомірне зростання офіційного штату стає перепоною до використання найбільш вигідною системи оподаткування.
  • Для ведення кадрового діловодства доводиться утримувати значні HR-відділ і бухгалтерію.
  • В офіс компанії регулярно навідуються представники ГМС і інших перевіряючих держслужб, перевіряючі легальність оформлення персоналу.

Якщо потрібно зберегти контроль над перевіреними трудовими ресурсами, але позбутися від необхідності їх документального та фінансового змісту, аутстаффінг - оптимальний варіант. Дана послуга дозволяє перекласти обов'язки офіційного наймача працівників на кадрового підрядника. Ви ж продовжуєте керувати персоналом в звичному режимі, оплачуючи послуги аутстаффера відповідно до контракту.

Спільне використання аутстаффінгу та аутсорсингу у різних підрядників

З метою кадрової оптимізації нерідко ефективним рішенням виявляється комбінування аутстаффінгових і аутсорсингових послуг. Перші використовуються для утримання в складі фактичного штату найцінніших працівників. Другі ж дозволяють позбутися від більшої частини рядових працівників, замінюючи їх зовнішніми.

Такі послуги можна застосовувати, налагоджуючи партнерство як з одним, так і з декількома підрядниками (наприклад, якщо на зовнішній менеджмент передаються окремі бізнес-процеси). На Українському ринку слабо розвинена послуга аутсорсингу, більшість компаній готові знайти і надати персоналу під ваші вимоги, але вони не будуть відповідати за кадрове ведення, оформлення, розрахунок і т.д. наданого персоналу.

Тому багато замовників вважають за краще поєднати послуги підбору персоналу в кадрових службах або своїми силами, а ведення персоналу - передати на аутстаффінг з метою економії кадрових витрат.

 http://www.denga.com.ua/

Читати також:

Персонал за бортом или что такое аутстаффинг

Аутсорсинг: веяние моды или модель будущего?

И в офис не ходи. Фриланс.

Как выбрать модель нового бизнеса? 

Как зарегистрировать компанию в оффшорной зоне

Девять правил поведения при милицейской проверке в офисе

Как начать внешнеэкономическую деятельность. Курсы логистики.

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua