Найважливіше з щорічного послання Уоррена Баффета своїм акціонерам
Люди - Прочее(Люди)
25.02.2020
ImageЩорічне послання Баффета - це подія, за якою уважно стежить весь світ. Команда HUG'S поділилася своєю думкою щодо цієї події.

Повний лист Уоррена Баффета інвесторам опубліковано на сайті Berkshire Hathaway .

На самому початку свого щорічного листа Уоррен Баффет критикує реформу звітності GAAP, яка, на його думку, істотно спотворює показники прибутку для компаній, на балансах яких знаходяться значні пакети акцій. Так, з 2018 року Berkshire Hathaway (BRK) повинна відбивати в звітності нереалізований прибуток або збиток від акцій. Тобто факту фіксації прибутку або збитків ще немає, але в звітності цей результат тепер потрібно відбивати. В результаті прибуток BRK в 2018 році виявився нижче на $ 21 млрд, А в 2019 році вище на $ 54 млрд Уоррен Баффет рекомендує дивитися не на чистий прибуток BRK, а на операційний прибуток, який не враховує нереалізований прибуток або збиток від позицій компанії в акціях .

Це правильний підхід, якщо ви довгостроковий інвестор, як сам Уоррен Баффет.

У «аналітичної» частини свого послання Баффет посилається на стару книгу «Common Stocks as Long Term Investments" 1924 року маловідомого автора Edgar Lawrence Smith. Тут Баффет звертає увагу на чарівну силу складного відсотка - акціонерні компанії повертають інвесторам частину прибутку, а частина реінвестують. Такі реінвестиції приносять новий прибуток і роблять акціонерів ще багатшими. Дрібні інвестори думали до цієї книги про акції тільки як про спекуляції, на відміну від великих капіталістів. Останні більшу частину своїх доходів, в тому числі від акцій або часткою в непублічних компаніях, знову реінвестували в бізнес і акції.

Рекомендація Баффета (з посиланням на Кейнса): «об'єднання заощаджень зі складними відсотками творить чудеса».

Це найважливіша частина послання Баффета, яка потім входить в книги про нього і про правильні стилі інвестування.

Бідні більшу частину своїх доходів проїдають - і трудових, і інвестиційних, і спекулятивних. А багаті навпаки, реінвестують. Тому багаті стають багатшими. Складний відсоток працює на тих хто реінвестує більшу частину свого інвестиційного доходу.

Багато інвесторів і в Україні дивляться на акції виключно як на спекуляцію. На моє запитання, що ви зробите, якщо ваша акція виросте на 10%, переважна більшість людей відповідають - продам. А Баффет вам скаже - куплю ще.

Бідні збирають гроші, а багаті хороші активи. Друкарський верстат ФРС США проти бідних, так як грошей стає все більше. І одночасно друкарський верстат ЗА багатих, так як їх активи від грошової емісії дорожчають. Як ви напевно знаєте, в ході боротьби з кризою 2008-2009 років світові центральні банки надрукували трильйони доларів, євро, фунтів та єн. І розрив між бідними і багатими став ще більше. Розбагатіли в результаті всі, але багаті реінвестували свої доходи і їх статки збільшилися набагато більше, ніж у бідних.

Проста магія складного відсотка.

Далі Баффет пише, що разом зі своїм партнером Чарлі Мунгером вони зосереджені на вигідному використанні нерозподіленого прибутку і в першу чергу інвестують в компанії, якими вони вже володіють: «Реінвестування в виробничі операційні активи назавжди залишиться нашим головним пріоритетом.»

Крім того, вони прагнуть купувати нові підприємства, що відповідають трьом критеріям:

  1. ці компанії повинні добре заробляти прибуток на чистий матеріальний капітал (тобто капітал в реальних активах, без урахування нематеріальних активів);
  2. ними повинні управляти здібні і чесні менеджери;
  3. вони повинні бути доступні за розумною ціною.


Баффет вважає за краще купувати 100% компанії. Але, з його слів, нестабільний фондовий ринок дає можливість купувати неконтрольні пакети акцій публічних компаній.

У будь-якому випадку купується майбутній грошовий потік.

Баффет вважає за краще отримувати дохід від компаній не у вигляді дивідендів, а у вигляді приросту вартості активів: «Нерозподілений прибуток наших інвесторів, безсумнівно, буде мати велике значення для зростання вартості Berkshire.

Причина проста - податки, так як при виплаті дивідендів BRK втратить на податок 21%.

Далі Баффет розкриває другий секрет свого успішного інвестування: нам не вдається уникнути інвестицій в погані компанії, але, так як ми з часом збільшуємо інвестиції в хороші компанії і НЕ збільшуємо інвестиції в погані, то в підсумку частка хороших компаній в нашому капіталі зростає.

Тобто Баффет підсилює раніше висловлену тезу про реінвестування і складний відсоток - збільшуйте інвестиції в хороший бізнес.

Ну а критерії хорошого бізнесу у нього можуть відрізнятися від ваших. Не даремно він пропустив ралі акцій Amazon і зараз шкодує про це. В індустріальну епоху спиратися лише на матеріальні активи було виправдано. Зараз же левову частку вартості компанії можуть становити нематеріальні активи.

До речі, не плутайте вартість з ціною. Зверніть увагу, сам Баффет завжди спирається на поняття вартості і шукає компанії з високою вартістю щодо ціни. Вартість - те що ви отримуєте за компанію (від її грошового потоку), а ціна - те, що вам за компанію дають.

Суперзіркою бізнесу Баффета, за його словами, є страхування. Він не тільки заробляє на страхуванні, але і використовує залучені від страхових премій гроші на інвестиції, в тому числі від простого «зберігання грошей» страхових премій. Страховики зазвичай купують на отримані премії високоякісні облігації і таким чином отримують додатковий інвестиційний дохід.

16 з 17 останніх років страховий бізнес BRK приносив прибуток, за винятком 2017 року і без урахування прибутку від інвестицій самих страхових премій.

Баффет бачить небезпеку в страховому бізнесі в частині великих природних катастроф, але вважає цей ризик збалансованим іншими інвестиціями BRK.

У частині електроенергетичного бізнесу BRK Уоррен Баффет пишається інвестиціями в вітряну енергетику в Айові. І вони реінвестують весь прибуток в подальше розширення бізнесу, не забираючи з нього ні цента дивідендів, що нехарактерно для подібного роду utility-бізнесу.

Баффет пише, що вони не розглядають інвестиції в акціонерні компанії як ставку на фондовому ринку, яка залежить від думки Уолл-стріт, від реакції на публікацію щоквартальних звітів, від дій ФРС, політичних подій, прогнозів економістів і т.п. Для них це інвестиції в компанії, які заробляють понад 20% від чистого матеріального (тобто без урахування нематеріальних активів) акціонерного капіталу, який їм потрібен для ведення бізнесу. Важливо, що ці компанії заробляють прибуток без використання надмірного рівня боргу, тобто не за рахунок левериджу.

Наступний розділ більше схожий на заповіт. Уоррен Баффет пише: вони з партнером Чарлі Мунгер приготували BRK до свого «від'їзду» (мається на увазі вихід у світ інший). І ця готовність базується на 5 факторах:

  1. Активи BRK знаходяться в різноманітних прибуткових бізнесах;
  2. BRK позиціонує свої «контрольовані» бізнеси як одну організацію, що дає їм важливі і стійкі економічні переваги;
  3. «Фінансові справи BRK будуть незмінно керуватися так, щоб компанія могла протистояти зовнішнім шокам екстремального характеру»;
  4. У нас є досвідчені і віддані топ-менеджери;
  5. Директора BRK «постійно зосереджені як на добробуті власників, так і на вихованні культури, яка рідко зустрічається серед гігантських корпорацій».


99% активів Уоррена Баффета інвестовано в BRK, а для Чарлі Мунгера BRK є найбільшим активом з капіталу його сім'ї. Баффет заповідав після своєї смерті щорічно переводити частину акцій BRK-A (кожна акція коштує зараз $ 343 тис.) в BRK-B (динаміка абсолютно аналогічна, але варто в тисячу разів дешевше - $ 229 за штуку) і потім розподіляти акції BRK-B між різними фондам. Він розраховує, що на продаж всіх його акцій в ринок піде 12-15 років після його смерті.

Це гарна новина для акціонерів, так як Уоррен Баффет володіє майже 16% акцій компанії на $ 87 млрд. А народився він 30 серпня 1930 року і йому зараз майже 90 років.

Далі Уоррен Баффет критикує чинну систему рад директорів. Такі директори часто отримують 250-300 тис. на рік за участь в середньому в 6 засіданнях, кожне з яких триває пару днів. Думка таких директорів може бути ввічливо проігнорована, але їх рідко звільняють (найбільш типова причина - ти старше 70 років). У такій системі генеральний директор зазвичай підбирає собі «хороших» директорів: «При пошуку директорів генеральні директори не шукають пітбулей. Це кокер спанієлі, яких забирають додому ». І таких директорів називають «незалежними»?

Баффет вважає за краще, щоб директори його портфельних компаній купували акції цих компаній за їхні власні заощадження: «У Беркширі ми продовжимо шукати  орієнтованих на акціонерів досвідчених директорів, що проявляють особливий інтерес до нашої компанії. Думки і принципи, а не роботоподібний «процес», будуть направляти їх дії ».

Про це ж пише Нассім Талеб в книзі «Ризикуючи власною шкурою» - люди більш відповідально приймають рішення, коли ставлять на кін свої гроші: «Бюрократія - це конструкція, яка зручно відокремлює людину від наслідків її дій».

У заключній частині Уоррен Баффет каже про викуп BRK своїх акцій в разі:

а) якщо ми припускаємо, що акції нам продають дешевше, ніж BRK варто;
б) у BRK після завершення викупу залишиться досить грошей.

У 2019 BRK співвідношення ціна / Вартість (Price / Value) іноді було вигідним для компанії і BRK викупіла близько 1% компанії за $ 5 млрд. (Поточна ринкова капіталізація Berkshire Hathaway $ 559 млрд., Тобто для компанії це була вигідна покупка). Далі Баффет дав телефон свого співробітника, який відповідає за викуп акцій BRK, але просить звертатися з пропозиціями про продаж акцій BRK тільки великих власників акцій (від $ 20 млн.).

Це гарна новина для акціонерів BRK, так як знижується ризик великих продажів на біржовому ринку, що може призводити до різких короткострокових провалів котирувань акцій.

Баффет з гордістю повідомив, що в 2019 році Berkshire заплатила 1,5% від усього зібраного федеральним урядом США податку на прибуток.

2 травня в Омасі пройдуть чергові щорічні збори акціонерів Berkshire Hathaway і Уоррен Баффет запрошує приєднатися.

Як завжди, дуже повчальний і корисний лист від Уоррена Баффета. Якщо ви боїтеся кризи, покупка акцій BRK-B є хорошим рішенням. На рахунках компанії $ 128 млрд. готівки і вона готова до вигідних покупок, коли всі будуть в страху продавати. «Купуй коли всі продають, продавай коли всі купують» (Уоррен Баффетт).

У наших стратегіях є HUGS'B і HUGS'ON'B, в яких замість класичних фондових індексів S & P 500 і Nasdaq 100 використовуються акції Berkshire Hathaway, однією з кращих value company в світі.

https://hugs.fund/

Переклад Дєньга

Читати також:

Обет дарения (The Giving Pledge)

Кількість мільярдерів по всьому світу зросла вдвічі за 10 років

Список богатейших семей Флоренции не изменился с 1427 года

Правила життя Леонардо да Вінчі

Биография Уоррена Баффета

Цитаты величайшего инвестора Уоррена Баффета

 

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua