Коли лопне «бульбашка» на ринку паладію?
Инвестиции - Драгметаллы
08.03.2020
ImageОсь уже кілька місяців поспіль на ринку паладію зберігається цінове ралі. Але як довго ще підтримуючі чинники залишатимуться в силі? Чи варто інвесторам розраховувати на корекцію найближчим часом?

На початку поточного 2020 р ціна паладію подолала позначку в 2000 $ за одну унцію. Три тижні потому дорогоцінний метал виріс на 425 $ або + 21%. За останні 4 тижні вартість паладію виросла на + 30%, а за останні 12 місяців зростання склало + 80%. Якщо розглядати більш широку перспективу, то з 2008 року, коли був досягнутий мінімум ціни на тлі світової кризи, то ціна паладію виросла в 15 разів!

Таким чином, паладій торгується зараз на відмітках в два рази більше платини. Обидва промислових метали використовуються в основному при виробництві автомобільних каталізаторів. Виходить, що паладій став на сьогоднішній день найдорожчим серед основних чотирьох дорогоцінних металів (золото, срібло, платина, паладій). Їх всіх випереджає тільки родій за ціною 10.000 $ за унцію, який також активно використовується в промисловості.

Навіть незважаючи на стрімке зростання ціни паладію, багато аналітиків прогнозують подальше зростання до 3000 $ за унцію. Деякі інвестбанки, серед яких HSBC і UBS, підвищили свої прогнози на вартість паладію. Однак у банку Goldman Sachs вважають, що досягнуті рівні не зможуть зберегтися в перспективі, так як автомобільна галузь, яка споживає 90% паладію, може почати використовувати платину, яка в 2 рази дешевше. Те ж саме стосується і хімічної промисловості, яка споживає 4% від світової пропозиції паладію.

Чому паладій дорогий?

Паладій, як і родій з платиною, відносяться до платинової групи металів. Вони використовуються в автомобільних каталізаторах, щоб під час хімічної реакції очистити вихлопні гази від шкідливих речовин. Більш того, паладій також активно використовується в хімічній промисловості, електроніці, стоматології, в ювелірній галузі, де він додається в сплав з золотом для отримання білого золота .

Варто також нагадати про «дизельний скандал», який змусив багато автомобільних компаній скоротити виробництво дизельних автомобілів, де в каталізаторах якраз використовується платина. До того ж в деяких країнах світу відбувається більш жорстке законодавство щодо якості вихлопних газів. Ці процеси вже відбуваються в Індії, Китаї, Північній Америці і Європі.

Інвестиційні ETF-фонди вирішили скористатися «хайпом» навколо паладію і стали пропонувати інвесторам цей дорогоцінний метал з метою заробити на його зростанні. Для цього їм довелося купувати паладій для резервів, щоб забезпечити свої акції фізичним дорогоцінним металом, що створило додатковий попит.

Чому в світі мало паладію?

У світі є лише кілька регіонів, де ведеться регулярний видобуток паладію. Росія і Південна Африка виробляють 80% всього паладію, який пропонується на світовому ринку. За останні роки не було відкрито нових родовищ цього дорогоцінного металу, що призвело до його дефіциту. Справа в тому, що він видобувається в якості побічного продукту при видобутку інших металів.

Попит на паладій в світі настільки великий, що він перевищує всі розумні межі. Складські запаси великих постачальників вже практично вичерпалися. Можливо, настане момент, коли поставки паладію відбуватимуться за квотами. Дефіцит дорогоцінного металу в світі став спостерігатися з 2012 р 2019 року на світовому ринку не вистачало вже 600.000 унцій паладію, що при поточній вартості становить 1,5 $ млрд.

За словами експертів, на тлі зростання дефіциту паладію через проблеми з виробництвом в Південній Африці великі гравці стали в паніці скуповувати наявний на ринку дорогоцінний метал, тобто почалася панічна скупка паладію, в результаті чого ми стали свідками такого неймовірного зростання його вартості.

Платина vs. паладій

Автомобільна галузь, звичайно, може замінити паладій на платину, але це зажадає деякого часу на перебудову всього виробничого процесу. Потім необхідно провести нову сертифікацію каталізаторів з платиною. За словами експертів, цей процес може зайняти від 3 до 6 років. І ще не факт, що автовиробники захочуть цим займатися. Тому спекуляції на цю тему ніяк не впливають на зростання ціни паладію. У зв'язку з цим можна зробити висновок, що дорогоцінний метал збереже свій висхідний тренд, а значить ми станемо свідками нових цінових рекордів.

 Дєньга

Дивитися: Графіки цін на драгметали

 

Читати також:

Співвідношення цін золота і срібла на максимумі з 1991 р

Московія збільшила експорт золота в Великобританію на рекордні $ 5 млрд

Heraeus: дефіцит паладію посилюватиметься

Цінове ралі паладію і майбутнє платини

Цена палладия впервые за 16 лет превысила платину

 

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua