50-річчя існування грошей без золота
Банки - Валюта
02.11.2021
ImageУцьому 2021-му році виповнилося 50-річчя відміни прив'язки американського долара до золота. Але з того часу нічого хорошого на заміну цьому так і не прийшло, оскільки сьогоднішні фіатні гроші показали себе ще однією дурістю в людській історії.

Варто нагадати, що 15 серпня 1971 року президент США Річард Ніксон (роки життя 1913-1994) скасував прив'язку долара до жовтого дорогоцінного металу. Це одностороннє рішення американців мало далекосяжні наслідки для всього світу. Після цієї події всі найважливіші валюти світу перетворилися на нічим незабезпечені гроші, тобто вони перестали бути покриті фізичним дорогоцінним металом. Таким чином, завершила своє існування Бреттон-Вудська система, яка була прийнята у 1944 році. Саме тоді 730 делегатів із 44 країн світу зустрілися в американському штаті Нью-Гемпшир, щоб закласти основи нової грошової системи після Другої світової війни.

Тоді було укладено угоду, згідно з якою долар США стає світовою резервною валютою. Вартість однієї унції золота було зафіксовано на рівні 35 доларів. Решта валют (французький франк, британський фунт, швейцарські франки та ін.) були прив'язані у свою чергу до курсу американського долара і могли легко на нього обмінюватися. Виходить, що ці валюти також були прив'язані до золота щонайменше опосередковано через долар. Але не слід вважати, що Бреттон-Вудська угода створила нову форму «Золотого стандарту». Ні в якому разі. У найкращому разі це був «Псевдозолотий стандарт».

Хоча курс долара і був зафіксований у вигляді фізичного золота, жодна розвинена країна не обмінювала його на повсякденній основі. Наприклад, 1933 року президент США Франклін Рузвельт видав закон, який забороняє приватне володіння золотом. Жителі країни мали здати його державі в обмін на банкноти та розписки Центрального банку. Тільки на міжнародному рівні між Центробанками можна було обміняти паперові долари на фізичне золото.

Незадовго до закінчення Другої світової війни всі розуміли, що без золота не вдасться створити надійну валютну світову систему. Тому за підсумками Бреттон-Вудської зустрічі було створено «Доларово-золотий стандарт». Весь світ довірився обіцянці США будь-якої миті обмінювати паперові долари на справжнє золото. Це було хибне рішення, як пізніше показав час. Звісно, ​​на початку така система працювала добре. Після війни почався розвиток світової економіки, багато держав змогли відновитися, почалося процвітання.

Але у 1950-х роках американці стали займати агресивну позицію. Витрати на війни у ​​Кореї та В'єтнамі їм довелося фінансувати за допомогою випуску нових доларів. У результаті це призвело до споживчої інфляції. Купівельна спроможність долара почала стрімко знижуватися, а отже, і довіра до світової резервної валюти. Дедалі більше країн хотіло обміняти паперові долари на фізичне золото. Внаслідок цього золоті резерви США почали танути, як сніг на сонці. Саме тому 15 серпня 1971 року президент Річард Ніксон вирішив припинити обмін доларів на золото. Це рішення кардинально змінило значення світових грошей.

В результаті рішення Ніксона, яке пізніше назвали "Шок Ніксона", всі валюти світу стали фіатними грошима, які нічим не забезпечені, а отже Центральні банки можуть створювати їх у величезній кількості за власним бажанням. Така політика Центробанків стала причиною появи інфляції, у результаті вартість товарів та послуг постійно зростає. Випуск фіатних грошей став причиною появи регулярних спекулятивних хвиль та фінансових криз. Для розширення грошової маси Центробанки штучно знижують відсоткові ставки, що дозволяє створювати видимість економічного благополуччя. Але рано чи пізно воно закінчується черговою кризою та зростанням боргового навантаження на економіку країни.

Відмова  50 років тому від грошей, забезпечених золотом, мала далекосяжні наслідки для західних країн, внаслідок чого в їхніх економіках почали накопичуватися проблеми. Наприклад, карантинні обмеження 2020-21 років призвели до зростання боргового навантаження до нових рекордних значень. За даними МВФ, за підсумками першого кварталу цього року світовий борг становив 289 трлн. доларів – це 360% від світового ВВП. Простіше кажучи, ці борги ніхто й ніколи не виплатить.

Щоб врятувати фіатну систему грошей від колапсу, владі доведеться відмовитись від останніх ознак вільної ринкової економіки. Вводитиметься дедалі більше регулювання та заборон, а також нових законів та податків, щоб хоч якось виправити перекоси сучасної грошової системи. Результатом такої політики стане остаточне зісковзування в тоталітарну економіку, де правитимуть накази та догми, оскільки фіатні гроші не можуть існувати з вільним суспільством та економікою. Подія літа 1971 року слід розглядати не як ізольовану подію, а як драматичну розв'язку багаторічної політики США, внаслідок чого золоті гроші були замінені на фіатні. У майбутньому ми ще неодноразово переконємося в тому, що відмова від прив'язки грошей до золота була однією з найбільших дурниць в історії людства.

Переклад Деньга

Дивитися: Графіки цін на золото

 

Читати також:

За 100 років долар США знецінився до золота на 99%

Про війну Китаю проти готівки 

Як змінився топ-10 криптовалют за 8 років

Не долар, щоб усім подобатися. Як євро відзначив двадцятиріччя і чи варто українцям його зберігати

Швеция практически отказалась от наличных денег.

Бреттон-Вудской международной долларовой системе – 65 лет

Альтернатива ссудному проценту - деньги Вёргля

Исламская банковская система: кредит без процентов

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua