Іноземці в наглядових радах держкомпаній не принесли користі і не понесли відповідальності.
Бизнес - Экономика
04.12.2021
ImageПотрібно переглянути політику формування наглядових рад, адже досі вони відповідальності за неефективну діяльність компаній не несли.

Україні необхідно переглянути нормативні основи діяльності наглядових рад при стратегічних державних монополіях, оскільки експеримент із залученням іноземців до наглядових рад цих компаній завершився багатомільярдними збитками, а відповідальних за це немає.

Про це заявив президент Української спілки промисловців і підприємців, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

"Раніше наглядові ради цілої низки стратегічних монополій – УЗ, "Нафтогаз України", "Укренерго" тощо – складалися переважно з іноземців. При цьому підприємства означених сфер отримали за результатами минулого року великі збитки. "Укренерго" - мінус 27,5 млрд грн, "Нафтогаз" - мінус 19 млрд грн. "Енергоатом" - 4,8 млрд грн, "Укрзалізниця" – 12 млрд грн. Тому уряду потрібно переглянути політику формування наглядових рад, адже досі вони відповідальності за неефективну діяльність компаній не несли", - нагадав Кінах.

За його словами, уряду потрібно переглянути політику формування наглядових рад.

У цих структурах повинні бути представлені виключно українські експерти. Іноземці можуть залучатися лише з правом дорадчого голосу.

Крім того, має бути урізане завищене ресурсне забезпечення наглядових рад.

"Оскільки всі названі компанії на 100% є державними – уряд, а також Наглядові ради несуть повну відповідальність за той неефективний менеджмент, який призводить до збитків для держбюджету. Необхідно переглянути законодавчо-нормативні основи щодо діяльності Наглядових рад в Україні в принципі", - підкреслив президент УСПП Анатолій Кінах.

Глава УСПП нагадав, що у рамках Меморандуму із Міжнародним валютним фондом Україна взяла на себе зобов’язання сформувати наглядові ради "Укренерго", "Нафтогаз України" і "Енергоатом”. Дати – кінець грудня 2021 року, січень 2022 року та травень 2022 року відповідно.

Також, згідно з документом, на "Енергоатом" чекає корпоратизація, а відповідний закон має вступити в дію вже цього місяця.

Водночас, вважає Кінах, визначеного меморандумом з МВФ часу на формування наглядових рад недостатньо.

"Відтак, є ризик, що вони будуть укомплектовані не фахівцями. Що зробить більш неефективними процеси розпочатих реформ в держмонополіях", - зазначив він.

Це ж стосується і корпоратизації "Енергоатому", що номінально тягнеться без успіхів з 2012 року.

"Здійснити цей захід за місяць, без попередньої підготовчої роботи, прогнозних показників і т.д. – велика помилка", - наголосив Кінах.

Нагадаємо, Верховна Рада влітку проголосувала за основу законопроєкт №5593-д щодо корпоративного управління на держпідприємствах. Ним, зокрема, безпрецедентно розширюються повноваження наглядових рад. Так, останні матимуть право призначення та звільнення керівника, затверджуватимуть річні фінансові плани тощо.

ПО МАТЕРIАЛАМ: УСПП

Читати також:

Енергоатом отримав понад мільярд прибутку за перше півріччя 2021

Антиутопія: Україна в 2030 році

За рік 100 держкомпаній збільшили прибуток майже на 40%

Антонов планує відновити виробництво Русланів

Украина должна выплачивать более 7 миллиардов долларов по госдолгу ежегодно - НБУ

Почему элиту нужно убивать?

Зелена енергетика вимагатиме ще більше металів 

 

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua