Прогнози по золоту і іншим дорогоцінним металам на 2022 рік
Инвестиции - Драгметаллы
08.02.2022
Image Ми зібрали для вас величезну підбірку прогнозів на ціни, попит, видобуток, тенденції ринку золота і інших дорогоцінних металів від авторитетних експертів.

Citibank

Аналітики американського Citibank очікують значного ослаблення цін на золото у 2022-2023 роках. При цьому "бичачий" сценарій має низьку ймовірність реалізації.

По суті, з початку 2021 року ми спостерігали дуже нестійкий бічний рух золота. Після яскраво виражених фаз цінового ралі завжди слідували настільки ж яскраво виражені фази падіння ціни.

Citibank очікує, що середня ціна золота складе 1685 $ в 2022 році, а в 2023 вона буде ще нижче - в середньому 1500 $. За період 2020-2021 роки середній показник, як і раніше, становить майже 1800 $ за унцію.

«Ми на 60% впевнені в нашому «ведмежому» базовому прогнозі цін на золото, але припускаємо, що ціни можуть знову зрости цієї зими до 1825-1850 доларів за унцію. Проте в цілому, макро- і мікрофактори швидше негативні для жовтого дорогоцінного металу наступного року», - таку думку озвучили аналітики банку.

При цьому аналітики Citibank також прогнозують "бичачий" сценарій зростання ціни золота з ймовірністю його реалізації у 30%. Вони передбачають новий ціновий рекорд у 2100 $ до середини 2022 року. Цей прогноз підтверджує точку зору «золотих биків», яка пов'язана з побоюваннями щодо зростаючого приватного та державного боргу та роздутих бюджетних дефіцитів.

«Однак, зрештою, це, швидше за все, лише підвищить довгостроковий ціновий мінімум для золота, ніж підтримає стійкий рух вгору, особливо якщо реальна прибутковість держоблігацій зросте, а ФРС продовжить посилити свою грошову політику», - так вважають аналітики Citibank.

 

JP Morgan


Інвестиційний банк JP Morgan, як і Citibank, знизив свій прогноз за ціною золота на майбутній 2022 рік. Очікується, що середня вартість дорогоцінного металу складе 1630 доларів США за одну тройську унцію.

Ціна золота продовжує бути у вузькому діапазоні без будь-яких різких коливань вгору чи вниз. Незважаючи на постійно зростаючі темпи інфляції, вкрай низькі реальні відсоткові ставки і невизначеність на ринках, що зберігається, дорогоцінний метал не демонструє значних успіхів. На думку багатьох аналітиків ринку дорогоцінних металів, це пов'язано з очікуванням жорсткості монетарної політики, особливо в США.
Нещодавно кілька банків знизили свої прогнози щодо цін на золото. При цьому вони нерідко просто продовжують тренд у своїх прогнозах. Після того як Citibank знизив свій прогноз щодо золота на 2022 рік, JP Morgan також опублікував песимістичний сценарій для цього дорогоцінного металу. Але це також стосується перспектив срібла.

Інформаційне агентство Kitco News опублікувало уривок із поточного звіту американського банку. У ньому йдеться, що JP Morgan прогнозує у 2022 році середню вартість золота на рівні 1630 $ за унцію та 20,48 $ за унцію срібла. Це пояснюється тим, що відновлення зростання довгострокової номінальної прибутковості в США чинитиме тиск на ціну золота в середньостроковій перспективі.

Але що означає середня ціна золота 1630 доларів? Для порівняння: на основі середньомісячних цін середня вартість за підсумками 2021 року становитиме 1798 $. Це означає, що прогноз JP Morgan на 10% нижчий за середню ціну золота в 2021 році.

 

Credit Suisse

Аналітики швейцарського банку Credit Suisse вбачають ризик зниження цін на золото у 2022 році, повідомляє портал FXStreet. Згідно з звітом банку, очікуване зростання реальної прибутковості в США і зміцнення долара можуть негативно вплинути на вартість жовтого дорогоцінного металу.

«Завершення формування широкої бази для 10-річної реальної прибутковості в США, а також зміцнення американського долара мають зменшити тиск на золото та збільшити ризик для його максимуму».
На думку банку, золоту необхідно впасти нижче за 1759/54 доларів за унцію, щоб створити умови для повторного тестування ключової цінової та корекційної підтримки на рівні 1691/77 доларів. Тільки нижче цього рівня виникне ключова стеля, яка ознаменує важливий розворот низхідного тренду. Аналітики бачать підтримку спочатку на позначці 1620/15 $, а потім на 1572/61 $ за унцію.

Щоб розвіяти побоювання щодо досягнення максимуму, знову буде потрібно прорив вгору позначки 1877 $. Прорив вище 1917 $ також необхідний, щоб зафіксувати стійкіший висхідний тренд, можливо, до рекордного максимуму на рівні 2075 $, додають аналітики.

 

Deutsche Bank

Аналітики Deutsche Bank припускають, що найближчого року золото не побачить значного зростання цін. Вони прогнозують вартість жовтого дорогоцінного металу на рівні 1750 доларів США на кінець 2022 року.
Жовтий дорогоцінний метал не реагує на високу інфляцію, тому аналітики дійшли висновку, що деякі інвестори більше не розглядають золото як безпечну гавань для свого капіталу.

«Незважаючи на все ще високу інфляцію, здається малоймовірним, що золото матиме гарний період у 2022 році: ми прогнозуємо ціну на рівні 1750$ за унцію на кінець грудня 2022 року», - йдеться в огляді банку.

 

Банк Barclays

Аналітик Джеральд Мозер із британського банку Barclays вважає, що поточна податкова та монетарно-політична обстановка створює сприятливі умови для золота як мінімум до 2023 року.

"Я не здивуюсь, якщо протягом наступних дванадцяти місяців ціна золота зросте ще на 10-20 відсотків", - сказав аналітик в інтерв'ю виданню Arabian Business. Але він побоюється, що торгівля дорогоцінними металами та ювелірними виробами продовжуватиме стикатися з проблемами, які виникли через коронавірусні обмеження, особливо в арабському регіоні.

За даними Всесвітньої ради із золота (World Gold Council), у другому кварталі 2021 року ювелірний бізнес в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) скоротився на 86% порівняно з минулим 2020 роком і становив лише 1,9 т. В основному це було пов'язано з обмеженнями у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Джеральд Мозер не очікує відновлення попиту на золото в цьому економічному регіоні доти, доки відповідні заходи щодо стримування поширення вірусу не покажуть свого ефекту. «Але ситуація іноді поліпшуватиметься у зв'язку із сезонними факторами. Ми також маємо подумати про весілля, які були відкладені. І той факт, що людям важко буде збиратися разом у великих сімейних колах на Різдво», - сказав аналітик банку Barclays. Проте він не очікує значного відновлення роздрібного попиту на дорогоцінні метали до другої половини 2022 року.

Мозер, як і раніше, вважає, що ситуація складається сприятливо для ціни золота. «Я думаю, що через те, що дефіцит дорогоцінного металу помітно виріс під час гострої фази коронакризи, ми бачили фіскальне стимулювання в багатьох країнах. Внаслідок цього, майже у всьому світі рівень заборгованості зріс на 20%. Це, у свою чергу, означає, що процентні ставки залишатимуться низькими протягом тривалого часу. ФРС каже щонайменше до 2023 року, що створить дуже добрі умови для ринку золота».

Що означає можливе 20% зростання ціни золота? Якщо зараз дорогоцінний метал торгується трохи нижче 1800 $ за одну унцію, то зростання на 20% означає 360 $ до позначки 2160 $. Таким чином, жовтий дорогоцінний метал має гарний шанс встановити новий історичний максимум своєї вартості.

 

Standard Chartered

Стів Брайс, головний інвестиційний директор у банку Standard Chartered Wealth Management, висловив свою думку щодо розвитку цін на золото в найближчий рік.

З одного боку, інвестиційний експерт вважає, що долар США досягне максимуму, але потім має розвернутися вниз. При цьому ціна золота має виграти від послаблення американського долара. З іншого боку, банк Standard Chartered очікує на більш високу волатильність і помірніше зростання цін на акції наступного року. Цей аспект також говорить про володіння золотом у своєму інвестиційному портфелі.


ANZ Bank

Аналітики австралійської фінансової групи ANZ Bank вважають, що ультрам'яка монетарна політика з боку Центробанків добігає кінця, а стимулюючі заходи починають скорочуватися. З цієї причини вони очікують, що в наступному 2022 сектор дорогоцінних металів отримає меншу підтримку для зростання.

Банк очікує, що скорочення обсягів купівлі активів та можливість підвищення відсоткових ставок створять значні перешкоди для ціни золота: «Якщо порівнювати поточний економічний цикл із попередніми, то показники інфляції значно вищі і, схоже, вони не знижуються. Це дозволить зберегти реальні відсоткові ставки у негативній зоні до 2022 року. Перспектива сталого зростання інфляції може сприяти хеджування інвестицій за допомогою золота в короткостроковій перспективі, що може збільшити перспективи раннього підвищення ставки та прискорення темпів скорочення стимулів».

Аналітики вважають, що негативні реальні процентні ставки утримуватимуть ціну золота поблизу позначки 1800 $ за унцію в першій половині 2022 року. За їхніми словами, коли Федеральна резервна система США почне підвищувати процентні ставки в середині 2022 року, знижувальний тиск швидше за все посилиться. Відповідно, вартість золота до кінця 2022 року, за прогнозом аналітиків банку, може становити 1600 $ за унцію.

 

ABN AMRO

Динаміка цін на золото в 2021 році розчарувала багатьох інвесторів, оскільки дорогоцінний метал користувався помірним попитом. За прогнозом банку ABN AMRO, 2022 може стати катастрофою для ринку золота.

У звіті інвестиційного банку йдеться про те, що ціни на золото впадуть наступного року на 16%. Аналітики банку вважають, що ціна золота може впасти до 1500 доларів за унцію до кінця наступного 2022 року та до 1300 доларів за унцію до кінця 2023 року.

«Ведмежий» прогноз заснований, зокрема, на тому, що ціна золота так і не змогла втриматися вище за позначку 1800$ за унцію. Крім того, грошово-кредитна політика Центральних банків буде основним чинником зниження цін на золото наступного року. Федеральна резервна система США та її політика знаходяться зараз у центрі уваги інвесторів та експертів, але й інші Центральні банки також знаходяться на порозі посилення своєї грошово-кредитної політики у 2022 році.

"ЄЦБ, Банк Японії, Резервний банк Австралії, Ріксбанк і Швейцарський національний банк, швидше за все, підвищать ставки пізніше, ніж інші банки, але напрямок буде в бік посилення, а не пом'якшення", - вважає банк. «Посилення грошово-кредитної політики зазвичай негативно позначається на вартості жовтого дорогоцінного металу, у тому числі тому, що дохідність державних облігацій у цьому випадку має тенденцію до зростання».

 

Scotiabank

Канадський Scotiabank знизив свій прогноз щодо золота на поточний 2022 рік у середньому до 1800 доларів США за одну тройську унцію. Причиною цього аналітики банку називають очікування більш раннього та частого підвищення відсоткових ставок.

«Для золота ми тепер прогнозуємо середньорічний рівень у 1800 доларів США за унцію – на 50 доларів нижче, ніж раніше, – а для срібла ми знизили середнє значення у 2022 році на 0,50 доларів до 24,50 доларів за унцію. Незважаючи на зниження, наш прогноз для золота у 2022 році все одно буде найвищою середньорічною ціною, принаймні з 1988 року», - йдеться у звіті канадського банку.

Далі банк пояснює, що, незважаючи на більш агресивну монетарну політику, ціна золота має виграти від низки факторів: «З огляду на прискорення інфляції, умови для відсоткових ставок залишаються дуже сприятливими, незважаючи на посилення нашої позиції – наш прогноз відповідає негативним 10-річним реальним ставкам у США до 2023 року. Невизначеність на ринку також, ймовірно, залишиться високою, хоч і зменшиться, оскільки ми продовжуємо боротися з COVID-19, що підтримує привабливість дорогоцінних металів як безпечної гавані для капіталу».

 

UBS

Домінік Шнайдер зі швейцарського банку UBS Wealth Management у нещодавньому інтерв'ю висловив свою думку щодо розвитку сировинних товарів, повідомляє агентство Kitco News. Свою розмову він почав із того, що відзначив високий попит на сировинні товари в розвинених країнах останнім часом.

Щодо золота, швейцарський інвестиційний банк залишається песимістичним: «Американський долар може бути сильним, а це означає, що золото може бути слабким у 2022 році».

 

Natixis

Нормалізація світової економіки в 2022 році і жорсткість монетарної політики ФРС США позначаться на золоті та сріблі, вважають аналітики банку Natixis.

В інтерв'ю Kitco News Бернар Дахдах, аналітик з дорогоцінних металів французького банку, сказав, що хоча він і не очікує повного обвалу золота наступного року, але ціни повинні впасти до допандемічного рівня.
У своєму прогнозі цін на дорогоцінні метали на 2022 рік Natixis очікує, що вартість жовтого дорогоцінного металу складе в середньому 1630 доларів за одну тройську унцію. «Ціна золота все ще буде в середньому вищою, ніж у 2010 році, але саме так ми бачимо нормалізацію на ринку», - сказав він.

Банк також не відчуває оптимізму щодо цін на срібло наступного 2022 року, сказав він. Дахдах повідомив, що срібло має слідувати за ціною золота вниз, навіть при переході до «зеленої» енергетики. Natixis очікує, що середня ціна срібла становитиме близько 21,10 $ за одну тройську унцію.

 

TD Securities

Перспективи ціни золота виглядають багатообіцяючими у 2022 році, йдеться у звіті канадського інвестиційного банку TD Securities. Перша половина наступного року має порадувати золотих «биків» сприятливими умовами на ринку, йдеться в їхньому нещодавньому прогнозі щодо сировинних товарів.

У перші шість місяців наступного 2022 року вартість жовтого дорогоцінного металу може підскочити до 1900 доларів за унцію, оскільки ринки зосереджені на економічному зростанні, інфляції та політичних ризиках.
"Політичні ризики, пов'язані з майбутніми проміжними виборами в США, фіскальне навантаження в Штатах, щодо стабільні закупівлі золота Центральними банками і набагато повільніше відновлення економіки в США і в усьому світі - ось важливі фактори, які можуть пожвавити інтерес інвесторів до золота", - сказав Барт Мелек, керівник відділу сировинних ринків у банку TD Securities. «Ці фактори мають сприяти зростанню цін на золото до рівня 1900 доларів за унцію у першій половині 2022 року, згідно з нашими прогнозами».

Аналітик банку TD Securities прогнозує середню ціну золота на рівні 1875 $ за унцію в першому кварталі 2022 року, у другому кварталі очікується 1824 $, а в третьому – 1800 $ та в четвертому – 1750 $.

 

Société Générale

Французький банк Société Générale опублікував три сценарії можливого розвитку цін на золото в першій половині 2022 року. Нижче наводиться короткий опис цих сценаріїв та їх ймовірна ймовірність реалізації:

- базовий сценарій (ймовірність 50%); золото 1900 $:

У 2021 році, незважаючи на низькі відсоткові ставки та високу інфляцію, золото подорожчало лише незначно, що не віщує нічого доброго для перспектив цього дорогоцінного металу.

Аналітики банку не очікують, що ФРС США підвищить ставки до 2022 року, що у поєднанні з прогнозом інфляції вище за консенсус економістів вказує на негативні реальні відсоткові ставки - це ідеальне поєднання для золота.

Обсяг коштів у ETF-фондах був лише на 11,6% нижче за свій недавній рекорд, що все ще значно перевищує середній показник за останнє десятиліття. Це свідчить, що покупки, швидше за все, залишаться стриманими, обмежуючи зростання ціни золота рівня 1900$ за унцію у другому кварталі 2022 року.

- позитивний сценарій (25%); золото 1700 $:

Позитивний економічний сценарій буде «ведмежим» для золота, оскільки він передбачає, що з новими штамами вірусу ефективно боротимуться за допомогою високих показників вакцинації та медикаментозного лікування. Це зменшить страх ризиків, але, що важливіше, призведе до послаблення обмежень і, отже, підвищення рівня користування послугами.

- негативний сценарій (25%); золото 2100 $:

Негативний прогноз французького банку передбачає зниження економічної активності, що, у свою чергу, є позитивним фактором для ціни золота, оскільки Центральні банки по всьому світу будуть змушені зберігати свою м'яку грошово-кредитну політику.

 

Heraeus

Компанія Heraeus Precious Metals не тільки виробляє зливки з дорогоцінних металів під власною маркою, але й пропонує численні послуги з роботи з дорогоцінними металами по всьому світу. Минулого тижня компанія опублікувала свій прогноз із золота на 2022 рік.

Після перекосів на стороні попиту та пропозиції, що спостерігалися минулого року, нині ринки намагаються стабілізуватися. Експерти з Heraeus очікують, що ринки дорогоцінних металів повернуться до нормального життя. Ось що вони сказали про вартість жовтого дорогоцінного металу: «Золото залишається тихою гаванню і страховкою від геополітичних ризиків, ціна може отримати хорошу підтримку для зростання від послаблення американського долара».

У принципі, Heraeus бачить лише обмежений потенціал зростання для долара США як резервної валюти. У короткостроковій перспективі він ще може зрости до євро, але в найближчі місяці можливе зміцнення євро. На цей рік аналітики прогнозують торговий діапазон для євро між 1,08 та 1,26 долара.

Вони також припускають, що сила економіки США вже закладена у вищий курс долара і що більш висока інфляція в США – порівняно з Єврозоною – може сприяти курсу євро.

Зазвичай вважається, що два активи – золото та долар – мають протилежну кореляцію своєї вартості один до одного. Тому слабкий долар може підштовхнути ціну золота у вищі діапазони поточного 2022 року.
Прогноз: торговий діапазон золота буде від 1700 до 2120 доларів за унцію.

Крім очікуваного послаблення долара, ціна золота також може допомогти ризик збереження високої інфляції. Оскільки відсоткові ставки в США зростатимуть досить повільно, як і раніше, очікується негативних реальних відсоткових ставок (прибутковість з поправкою на інфляцію), що позитивно позначиться на вартості дорогоцінного металу.

Золото також може отримати імпульс для зростання від закупівель з боку Центральних банків різних країн світу, хоча торішній обсяг 400 т, ймовірно, не буде досягнутий. Прогнозується незначне зростання попиту на золото з боку ювелірного сектора, що пов'язано з гарними перспективами в Індії.

Аналітики Heraeus припускають, що минулого року було досягнуто нового історичного максимуму у видобутку золота. Цього року також можливе зростання, але воно буде невеликим.

Завдяки високим цінам на золото, в секторі переробки вторинного дорогоцінного металу в 2022 році також може бути зафіксовано невелике зростання.

Інфляційні побоювання, геополітичні ризики, завищені котирування на ринках акцій та облігацій, а також значно вища волатильність конкуруючих класів активів можуть посилити інтерес до золота з боку інвесторів різного рівня.

 

BlackRock: перспективи золота у 2022 році

Ціна золота може показати в наступному 2022 хороше зростання після не вражаючого поточного року. Таку думку висловили аналітики інвестиційної компанії BlackRock Inc. На користь цієї оцінки свідчить поєднання реальних відсоткових ставок, динаміки долара США та попиту на захисні активи.

Золото «зараз здається відносно непопулярним активом», - пояснює Еві Хамбро, - і цей негативний настрій інвесторів означає більшу ймовірність зростання ціни, ніж падіння в майбутньому 2022 році.

Вартість жовтого дорогоцінного металу знизилася на 6% в 2021 році, досягши першого річного зниження за останні три роки. «Історично склалося так, що в періоди, коли настрої інвесторів щодо золота та акцій золотодобувачів дуже негативні, зазвичай виникають можливості для покупки цих активів», - сказав Хамбро.

Інфляція також має зіграти на користь золота: «Наразі ми спостерігаємо сильні інфляційні процеси, що змушує нас вважати, що інфляційні очікування продовжать зростати до 2022 року». За словами Хамбро, реальні відсоткові ставки є ключовим фактором для золота, який, у свою чергу, визначатиметься відсотковими ставками та інфляційними очікуваннями.

Оскільки ринки акцій все ще знаходяться поблизу історичних максимумів, а ризик продовження пандемії ще високий, BlackRock бачить вагомі підстави для покупки золота з метою диверсифікації інвестиційного портфеля.

 

Байрон Він, віце-голова підрозділу Blackstone Private Wealth Solutions.

Золото може подорожчати на 20% у новому 2022 році, якщо воно поверне собі статус захисного активу від інфляції, вважають Байрон Він, віце-голова підрозділу Blackstone Private Wealth Solutions.

За повідомленням агентства Kitco News, експерт зробив цю заяву в опублікованій у понеділок статті "Десять сюрпризів на 2022 рік". У ній перераховані десять дивовижних подій, які можуть статися наступного року.

Прогноз передбачає, що інвестори бігтимуть у жовтий дорогоцінний метал, щоб захистити себе від постійної інфляції: «Ціна золота зросте на 20% до нового рекордного максимуму. Незважаючи на високі темпи зростання в США, інвестори прагнуть знайти в золоті безпеку та захист від інфляції на тлі зростання цін та волатильності. Золото повертає собі звання притулку для нових мільярдерів, незважаючи на те, що криптовалюти продовжують завойовувати ринок», - розповів експерт.

Якщо прогноз справдиться, то ціна золота цього року досягне нового рекордного рівня – понад 2160 доларів США за одну тройську унцію.

 

Джо Фостер портфельний менеджер і стратег із золота в інвестиційній компанії VanEck впевнений у зростанні золота у 2022 році

Джо Фостер, портфельний менеджер і стратег із золота в інвестиційній компанії VanEck, минулого тижня опублікував статтю про інвестування в золото. У ній він радить інвесторам дивитися на розвиток цін на золото у більш позитивному світлі.

За словами експерта, за останній рік жовтий дорогоцінний метал встановив більш високий торговий діапазон. За словами Фостера, численні невизначеності та ризики, пов'язані з пандемією та радикальною фінансовою та монетарною політикою, призвели до того, що ціна золота досягла нового максимуму.

Але хоча ціна залишається на історично високому рівні, багато інвесторів у золото були розчаровані результатами ціноутворення жовтого дорогоцінного металу за останній рік. Насправді, навіть в умовах інфляції, що стрімко зростає, він очікував значного зростання, який не виправдався в 2021 році. Однак перед інфляцією не варто забувати і про інші фактори впливу, такі як зростання курсу долара та ажіотаж на фінансових ринках (акції, ETF, нерухомість, криптовалюти).

Незважаючи на зниження інвестиційного попиту, фізичний попит підтримував ціну золота протягом останнього року. Наприклад, попит із боку Центральних банків повернувся до допандемічного рівня. Попит з боку Індії та Китаю також помітно зріс.

Крім того, Фостер не виключає, що в майбутньому золото сильніше реагуватиме на інфляцію: «За останні 50 років було лише дві великі інфляційні хвилі. Перша була у 1970-х роках, друга – з 2003 по 2008 роки. У кожен із цих інфляційних періодів золото відставало від сировинних товарів у першій половині та випереджало їх у другій половині періоду. Схоже, що ринки сприймають інфляцію всерйоз лише тоді, коли вона виявляється нерозв'язною проблемою».

 

StoneX: прогноз із золота та срібла на 2022 рік

Фінансова компанія StoneX очікує, що в поточному 2022 золото отримає підтримку для зростання від ослаблення долара США і зростання геополітичної напруженості. Про це повідомляє Kitco News із посиланням на прогноз аналітиків. Однак поки що вони не очікують будь-яких захоплюючих цінових рухів дорогоцінного металу.

«Економічна стабільність може відібрати частину вітру з вітрил у ціни золота. Ми очікуємо щодо вузьких цінових діапазонів на золото цього року. Це буде рік потенційно нудних цін. Але нудна ціна не означає нудного ринку», - говорить Рона О'Коннелл, керівник відділу аналізу ринку в азіатському регіоні.

Фінансова компанія прогнозує, що протягом 2022 золото коштуватиме в середньому 1871 долар США за унцію. У четвертому кварталі цього року вартість жовтого дорогоцінного металу зросте до 1900 доларів за унцію.

Середня ціна срібла в 2022 році повинна становити 28,49 $ за унцію, за даними StoneX. На четвертий квартал прогноз по сріблу складає 27,94 $.

 

Metals Focus: скромне зростання золота у 2022 році

Середні ціни на золото, срібло та платину наступного року практично не зміняться порівняно з 2021 роком, тоді як середня вартість паладію, як очікується, знизиться, йдеться у звіті консалтингової компанії Metals Focus. Надлишок пропозиції, як і раніше, прогнозується для всіх металів, крім срібла.

В опублікованій у вівторок доповіді йдеться, що середні ціни на золото та платину у 2022 році будуть на 1% вищі, ніж у 2021 році, срібло – на 2% вище, а паладій – на 10% нижчі.

За даними Metals Focus, золото та срібло мають позитивно розпочати 2022 рік, проте ціни знизяться, якщо Федеральна резервна система США підвищить процентні ставки, що призведе до зростання прибутковості таких активів, як облігації, та зробить менш привабливими метали, які не приносять процентного доходу.

 

Засновник Trends Journal Джеральда Селенте

Аналітична компанія Stansberry Research наприкінці минулого року взяла інтерв'ю у дослідника трендів Джеральда Селенте, під час якого він поділився своїми поглядами на 2022 рік, що почався. Теми інтерв'ю: наслідки коронакризи, монетарна політика, а також можливості та загрози у новому році.

Знаменитий прогнозист Геральд Селенте озвучив у недавньому інтерв'ю свої прогнози на 2022 рік. Крім коронавірусної кризи, що продовжується, безперервних протестів і зростаючого розколу з приводу обов'язкової вакцинації, відомий дослідник тенденцій очікує наступного року початок військових зіткнень і посилення економічних потрясінь.

Щодо економіки, Селенте сказав таке: «А як щодо цього банкіра, голови ФРС Пауелла? Він сказав, що інфляція буде «тимчасовою». О ні, вона буде «перехідною». Вони озвучують цю нісенітницю одну за одною, а ми від початку говорили, що інфляція реальна і буде продовжуватися далі. І знаєте, що? Це не через порушення ланцюжків поставок - це через всі ці дешеві гроші, які вони закачують в Систему, щоб штучно підтримати її».

Селенте прогнозує, що ФРС США підвищить відсоткові ставки, щоб запобігти інфляції у стилі 1980-х років. Він вважає: «Чим вищі відсоткові ставки, тим далі падатиме економіка, і саме про це вони не говорять людям».

Крім того, він попереджає про «драгфляцію», тобто зниження економічної активності при стрімкому зростанні інфляції. За його словами, вся економіка може впасти, якщо процентна ставка за федеральними фондами (Fed Funds Interest Rate), що становить нині 0,25%, буде підвищена до 1,5%.

Серед інших тем, порушених в інтерв'ю, - долар США, золото, срібло, біткоін, а також житлова та комерційна нерухомість. Сам Селенте захищає себе від інфляції/драгфляції за допомогою золота, срібла та біткоїну.

 

Лоурі Вільямс SharpsPixley.com

Лоурі Вільямс опублікував на сайті SharpsPixley.com свої оновлені прогнози цін на дорогоцінні метали на кінець 2022 року. На думку аналітика, рік, що щойно розпочався, повинен бути позитивним для всіх основних торгованих дорогоцінних металів. Винятком може стати паладій, який, на його думку, дуже швидко зростав останніми роками.

Вільямс бачить ціну золота на рівні 2000 $ за унцію до кінця року, що означає зростання на 10% порівняно з ціною 31 грудня 2021 року. Згідно з його прогнозом, срібло також має подорожчати на 10% і закінчити рік на позначці $25,50 за унцію.

По платині експерт ринку прогнозує плюс 16% і очікує ціну 1100 $ наприкінці грудня. Для паладію Вільямс очікує 27% падіння до 1350 $ за унцію.

 

Лобо Тіггре з The Independent Speculator

Лобо Тіггре із The Independent Speculator розповів про свої прогнози на 2022 рік в інтерв'ю агентству Kitco News. Теми бесіди: монетарна політика ФРС США, золото, срібло та уран.

Що стосується дорогоцінних металів, то, як пояснює експерт з фінансових ринків, він очікує, що в якийсь момент протягом року попит на безпечні метали буде значно вищим, коли висловлювання Федеральної резервної системи США перестануть сприйматися мейнстримом всерйоз. Тоді ціни на золото та срібло мають зрости як мінімум до нових номінальних історичних максимумів.

Крім того, він очікує, що в довгостроковій перспективі інфляція залишиться на високому рівні і, зрештою, може значно підвищитися.

 

Тод Хорвіц, засновник порталу bubbatrading.com

Знаменитий інвестор та аналітик Тод Хорвіц, засновник порталу bubbatrading.com, розповів в інтерв'ю аналітичній компанії Stansberry Research про свої прогнози на 2022 рік.

"Ця економіка настільки слабка, наскільки це взагалі можливо", - сказав в інтерв'ю ринковий стратег. Він вважає, що економіка та ринки перебувають у «великому лиху».

Крім того, він не здивується, якщо 2022 стане роком великого краху і повторення 2008 року, оскільки 50% банків не зможуть пройти «справжній стрес-тест», якби він проводився сьогодні.

Хорвіц безперечно бачить майбутнє для криптовалют, але вони ніколи не зможуть замінити золото. Швидше, їх слід розглядати як самостійний клас активів.

Він продовжує регулярно купувати фізичне золото та срібло, хоча нині має короткі позиції у паперових угодах.

 

Гарет Соловей, головний ринковий стратег на порталі InTheMoneyStocks.com

Інформаційний портал The Investing News Network узяв нещодавно інтерв'ю у Гарета Соловея, головного ринкового стратега на порталі InTheMoneyStocks.com, під час якого вони обговорили інфляцію та його прогноз щодо ціни золота, а також політику ФРС США.

Розглядаючи ринок у цілому, Соловей каже, що, хоча він і вважає, що Федеральна резервна система США може завершити свою програму стимулювання економіки, він все ж таки сумнівається, що підвищення ставок відбуватиметься відповідно до плану.

«Можливо вони можуть почати скорочення фінансової допомоги і навіть завершити її, але я буду шокований, якщо ринок дозволить їм дійсно підвищити ставки», - пояснив він. За його словами, якщо Центральний банк США займе більш «яструбину» позицію, існує ризик ринкової істерики.

Водночас, за його словами, ФРС не в змозі продовжувати друкувати гроші: «Проблема в тому, що ФРС скута 8-відсотковою інфляцією - вона не може надрукувати ще стільки ж грошей, уряд не може вживати тих самих заходів». Відповідно, каже він, ФРС перебуває у справжньому скрутному становищі: їй необхідно вирішити, який обсяг стимулювання можливий без того, щоб не допустити зростання інфляції до 10, 20 і більше відсотків і створити реальні проблеми для громадян із середнім і низьким рівнем доходу.

Що стосується золота, Соловей каже, що вітає консолідацію ціни золота минулого року, тому що жовтому дорогоцінному металу потрібен був перепочинок після марафону з 2018 року до середини 2020 року. Він бачить потенціал зростання ціни золота до 3000 доларів США за унцію наступного 2022 року. Однак є також ризик зниження ціни в район 1600 доларів за унцію. Але навіть зниження до цього рівня не повинно викликати в інвесторів побоювання. Він сам регулярно купує лише на мінімумах і поступово нарощує свої позиції у золоті, зберігаючи його частку в інвестиційному портфелі на рівні 10%.

 

Пітер Гросскопф генеральний директор інвестиційної компанії Sprott Inc

Пітер Гросскопф, генеральний директор інвестиційної компанії Sprott Inc, нещодавно заявив, що золото залишається привабливим засобом хеджування, зокрема, від ризиків, що зростають на ринках акцій.

Згідно з Kitco News, керуючий фондом не очікує на «ведмежий» ринок для акцій, але безпрецедентне зростання останніх двох років, схоже, сповільнюється: «У фондового ринку буде більш складний рік, ніж люди думають».
Уповільнення зростання фондового ринку, за його словами, також може зашкодити економічному зростанню, що змусить Федеральну резервну систему США цього року проводити менш агресивну грошово-кредитну політику.

Гросскопф бачить значний ризик для 2022 року у тому, що інвестори недооцінюють, як монетарна політика ФРС вплине на ринкові умови. «ФРС зараз говорить про три речі, які вона хоче зробити у швидкій послідовності, – пояснює він. «Федрезерв говорить про підвищення відсоткових ставок і початок посилення свого балансу, але це лише половина першого кроку. Імовірність того, що вони зможуть провернути це без будь-якої корекції ринку, дуже мала. Імовірність того, що ми матимемо найкращі умови для золота, досить висока. І давайте не забуватимемо, що інфляція все ще дуже висока».

Гросскопф, як і раніше, очікує, що реальні відсоткові ставки залишаться низькими, навіть якщо вони продовжать зростати з історично негативних рівнів минулого року.

Ціни на золото можуть знову піднятися до рекордних максимумів до кінця 2022 року, вважає експерт із дорогоцінних металів: «Я думаю, що такий рух можливий, якщо відбудеться ширша корекція ринку. Я вважаю, що ми побачимо повільне ралі на ринку золота, поки люди не занепокояться, а потім побачимо вибуховий стрибок».

 

Шрі Каргуткара, керуючого директора та портфельного менеджера в компанії Sprott Asset Management.

Інформаційний портал The Investing News Network узяв нещодавно інтерв'ю у Шрі Каргуткара, керуючого директора та портфельного менеджера в компанії Sprott Asset Management. Під час бесіди він висловив свою думку щодо динаміки цін на дорогоцінні метали в новому 2022 році. За його словами, інвестиційний попит буде найважливішим фактором, який визначає вартість золота.

За словами експерта, інвестиційний попит на золото досяг рекордно високого рівня у 2020 році, але послабився у 2021 році, незважаючи на такі фактори, як негативні реальні відсоткові ставки, зростання інфляції та збільшення дефіциту по всьому світу.

Однак у другій половині минулого 2021 року принаймні попит на фізичне золото з боку основних покупців – Китаю та Індії – значно відновився. Він сказав, що очікує позитивного руху цін на золото, якщо обидва види попиту добре працюватимуть у 2022 році: «Якщо і фізичні покупці, і професійні інвестори повернуться на ринок, то це має підвищити вартість жовтого дорогоцінного металу».

Що стосується срібла, яке використовується як у промисловості, так і як інвестиційний метал, експерт пояснив, що хоча попит на «білий дорогоцінний метал» завжди був більше орієнтований на промисловість, попит інвесторів також має вирішальне значення для його вартості: «На мій погляд, У 2022 році вирішальне значення матиме те, наскільки сильно інституційні інвестори, а також великі роздрібні інвестори почнуть цікавитися біржовими фондами по сріблу і чи вкладатимуть вони гроші в ETF-фонди або безпосередньо у фізичний дорогоцінний метал. Я думаю, що це буде ключовим чинником ціни срібла».

Наразі аналітик також бачить неймовірний потенціал зростання в акціях золотодобувних компаній. Сам він віддає перевагу середнім і дрібнішим виробникам золота, а також компаніям, які займаються геологорозвідкою на ранніх стадіях.

 

Переклад Дєньга

 

Дивитись також: Графіки цін на золото, срібло, платину

 

Читати також:

Підбірка новин, статей по золоту 2021

Підбірка новин, статей по сріблу 2021 

Чесна ціна золота - 1000 чи 2000 $ за унцію?

Через 15 років в світі закінчиться золото?

GlobalData: прогноз з видобутку золота в світі до 2023 р

Зростання імпорту срібла в США у 2021 році 

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua