Банківське срібло втратило сенс. Закон України №5600.
Инвестиции - Драгметаллы
10.02.2022
ImageНаші законотворці піднесли нам чергову свиню у вигляді прийнятого 30 листопада 2021 року у другому читанні проекту Закону України №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”

Розглянемо внесені зміни у розрізі дорогоцінних металів. Цей закон передбачає, що обіг із банківських металів більше не вважається не об'єктом оподаткування ПДВ, як це було до 1 січня 2022р (п. 196.1.4). При цьому, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання інвестиційного золота та пов'язаних послуг (п. 197.26).

Це означає, і вже підтверджено на практиці, що для пересічного громадянина банківські зливки срібла, платини чи паладію  подорожчають на 20%  і їх покупка для захисту заощаджень остаточно втратить сенс.

Розглянемо на прикладі на поточний момент(10-го лютого 2022р):

Припустимо ви вирішили купити зливок у 1 кг срібла, в одному з банків він обійшовся вам у  26,3 грн за грам і 26300 грн у цілому за зливок.

Якщо ви тут же здасте його у тому ж банку, то отримаєте назад 19 грн за грам і 19000 грн за зливок в цілому, втративши 7300 грн, або 28 відсотків  20 з яких забере собі держава, що про вас турбується. Точно так ви втратите ці гроші і продавши злиток через рік чи через 10 років, точніше ви втратили їх прямо в момент купівлі.

Таким чином, у часи ніким не контрольованої інфляції, яка стрімко знецінює ваші заощадження, навіть якщо вони в доларах, держава відняла у вас ще один інструмент їх реального збереження.

Не найкращим чином це відіб’ється і на ювелірній галузі і ціні кінцевих виробів зі срібла, адже банківські метали були для них одним з основних, джерел надходження сировини. Ціни просто зростуть, але для декого з виробників це може стати початком кінця.   

Чи дасть це зрости надходженням до бюджету? не особливо, адже банківські зливки, срібла, платини і паладію, які і так не користувалися особливим попитом, просто перестануть купувати і продавати.

Дякуємо законотворцям, за те що так турбуються про нас, не думаючи за наслідки своїх рішень.

Дєньга

 

Дивитись також: Графіки цін на золото, срібло, платину

 

Читати також:

Прогнози по золоту і іншим дорогоцінним металам на 2022 рік

Зростання імпорту срібла в США у 2021 році 

Підбірка новин, статей по сріблу 2021 

Співвідношення цін золота і срібла на максимумі з 1991 р

Лютий 2020: співвідношення ціни золота і срібла
 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua