Видобуток золота у світі за підсумками 2021 року
Инвестиции - Драгметаллы
13.02.2022
ImageСкільки золота видобувається у світі зараз? Які темпи розвитку золотовидобування останніми роками? Яка країна виробляє найбільше дорогоцінного металу і у кого найбільші запаси в землі?

У 2021 році на родовищах було видобуто 3560,7 тонн золота. Такі дані були опубліковані наприкінці січня 2022 року Всесвітньою радою із золота (WGC), яка є лобістською організацією золотодобувної промисловості. Порівняно з попереднім 2020 роком, цей показник збільшився на 2%.

Лідерами з видобутку золота в 2021 стали такі країни: Китай (370 т), Австралія (330 т), Росія (300 т), США (180 т) і Канада (170 т).

Згідно з звітом, обсяг золота, отриманий у 2021 році, не тільки компенсував спад виробництва у 2020 році, викликаний COVID-19, але майже зрівнявся з рекордним обсягом виробництва 2018 року. Загалом перебої у видобутку золота, спричинені коронакризою, у 2021 році вже не мали сильного впливу.

Не слід плутати виробництво золота на рудниках із загальною пропозицією золота, що знову надходить на світовий ринок. Однак левова частка дорогоцінного металу на ринку надходить від видобутку на родовищах, тобто завдяки витягу золота із земної кори. У разі глибших родовищ це робиться за допомогою підземного видобутку, а у разі родовищ золота біля поверхні землі – за допомогою відкритого видобутку.

Пік видобутку золота

У 2018 році у світі було видобуто 3652,5 тонн золота, що стало піком виробництва дорогоцінного металу на родовищах на сьогоднішній день. У цьому контексті у видобувній галузі виник термін «пік видобутку золота». Він означає історичний пік виробництва золота, яке вже не може бути досягнуто в майбутньому. Експерти пояснюють досягнення піку видобутку такими факторами:

- всі доступні родовища золота вже значною мірою розроблені або продовжують розроблятися;

- Геологорозвідка нових родовищ золота стає все дорожчою;

- нових родовищ золота відкривається все менше;

- вміст золота в руді має тенденцію до зниження;

- Але точно визначити пік видобутку золота у світі досить складно. Це з тим, що економіка видобутку золота залежить від різних чинників, які неможливо точно передбачити, наприклад, розвиток технологій і поточна світова ціна золота.

У середньому один грам на 250 тонн земної кори робить золото одним із рідкісних елементів. Однак концентрація дорогоцінного металу в землі дуже нерівномірна, так що локально виникають значно вищі скупчення. Якщо концентрація, і навіть кількість золота обмеженої площі достатні для видобутку з економічної погляду, тоді йдеться про вигідному родовищі. Золото часто видобувають разом з іншими металами, такими як мідь та срібло.

Наприклад, у дослідженні 2013 року, проведеному компанією Natural Resource Holding, було перераховано 580 золотих родовищ, кожне з яких має запаси понад 1 млн. тройських унцій золота. Середня щільність золота у родовищах знизилася приблизно з 4 гр. на тонну межі тисячоліть до 2 грн. у 2009 році та 1,01 гр. в 2013 році. Таким чином, разом ці родовища містять 115.731 тонну золота. Проте, за оцінками даного дослідження, лише 56.708 тонн, тобто трохи менше половини, можуть бути здобуті з економічного погляду.

 
След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua