Краща программа президента - Photoshop. Про пенсійну реформу і кандидатів.
Инвестиции - Негосударственные Пенсионные Фонды
30.01.2010

ImageЯк ся маєте напередодні виборів, панове? Я - наче в Луна-парку, де від кімнати сміху до кімнати страху – один крок.  По всьому місту і з усіх стовпів на тебе вищиряються відфотошоплені білбордівські обличчя, які до того ж розмовляють заскорузлими рєчьовками-слоганами… По моді.

Але мені, як експерту у фінансовій сфері, глянцю  забагато, а інформації замало. Від кандидатів у Президенти я очікую більшого -  розуміння необхідності проведення перетворень у економічному секторі, а особливо, пенсійної реформи. Тож щойно програми кандидатів стали доступними, я ретельно їх дослідив, дякуючи пошуковим можливостям Microsoft. Дивіться, що знайшов за ключовим словом «пенсія».

 «Червоний» кандидат Петро Симоненко передусім опікується турботою про соціальний захист малозабезпечених верств населення. В його програмі загальними фразами обіцяється, що розмір мінімальної зарплати і пенсії буде встановлено на рівні не нижче прожиткового мінімуму.

В програмі діючого Президента йдеться лише про те, що слід покінчити із заборгованістю з виплатами пенсій і зарплат, і що Законом слід встановити прозору формулу визначення їхнього розміру.

Віктор Янукович закликає встановити мінімальні розміри пенсій, які забезпечать базові потреби людини, а також відміну пільг при нарахуванні пенсій для високопосадовців.

В програмі Арсенія Яценюка слово «пенсія» не зустрічається взагалі. На жаль, він (як і більшість його однолітків) не усвідомлює, що пенсія – не за горами.

Програма нинішнього прем’єр-міністра містить згадку про елементи механізму пенсійного забезпечення: пенсію обіцяється відкладати на особистий рахунок людини протягом усього життя, а невикористані гроші передавати у спадок. При цьому розмір пенсії має становити не менше 60% від середньої заробітної плати, яку громадянин отримував протягом життя. Правда, за рахунок чого буде забезпечуватись цей рівень виплат, не пояснюється.

Володимир Литвин хоче подолати диспропорції щодо пенсійного забезпечення чоловіків і жінок, але що саме він має на увазі, зрозуміти важко…

Продовжувати далі особливого сенсу немає, картина й так, як кажуть, маслом. Або кандидати не дуже переймалися своїми програмними документами, вважаючи, що таких буквоїдів, як я, будуть одиниці. Або так захопилися  власним ПіАром, що разом зі своїми політтехнологами геть забули про необхідність соціально-економічного реформування в країні. Принаймні, що стосується пенсійної теми. З усього видно: жоден з кандидатів не має комплексного уявлення про можливості такої реформи та її результативність.

В цьому блозі я хочу звернутися до людини, яка одного ранку приїде до Центрвиборчкому і отримає президентський мандат. Не будучи схильним до перебільшення ролі особистості в історії, я розумію, що нове-старе прізвище ось-ось залунає у кожній оселі і бодай на деякий час стане символом сподівань і очікувань на краще.

Сьогодні компанія КІНТО витрачає чималі зусилля на цивілізоване  просування законопроекту з впровадження державної накопичувальної пенсійної системи, прагнучи «достукатися» до політиків та урядовців. І знаєте, пане наступний Президенте, дивна річ. Як керівник, я усвідомлюю соціальну роль своєї компанії та особисту, але моя соціальна активність по-евклідівські паралельно проходить з діловою активністю наших урядовців. Наші можновладці не розуміють і просто саботують  просування другого пенсійного рівня. Більше того, вони навіть не підозрюють, що скоро Ви їх зобов’яжете терміново це робити. Уяви не вистачає. Скінчилася на тому, щоб втлумачити населенню мрію про життя в європейській державі. А яким чином цього досягти, пояснити чи то забули, чи то не знають. Шишки на лобі, двері  поруч - другий пенсійний рівень.

Наступне, що потребує Вашої уваги, пане майбутній Президенте, це проблеми збільшення пенсійного віку. Подивіться на наших красивих і таких діяльних 55-річних жіночок. Куди Ви їх списуєте? Сидіти з онуками?

По-перше, вони живуть довше за чоловіків, по-друге, медицина зробила такий фантастичний крок уперед, що незабаром вони ставатимуть мамами у цьому віці! Тоді, окрім пенсії, доведеться їм сплачувати ще й допомогу при народженні дитини. Жартую, хоча… хто знає… Відверто дивуюся об’єднанням феміністок. Чому вони й досі не звернули увагу на таку кричущу нерівність і не розпочали лобіювати її скасування.

Якщо не додумались, то готовий підтримати жіночий рух за урівнення пенсійного віку з чоловіками. Хоча б урівнення! За збільшення пенсійного віку я агітуватиму вже чоловіків, а ті забажають жорстокої помсти: хотіли рівності, нате вам пенсію, як в США! А це 67… Не буду наполягати, що померти на робочому місці мріє більшість наших співгромадян. Але й викидати з життя працездатних, досвідчених, фізично здорових людей у державі, що має безліч проблем з пенсійним забезпеченням, - безвідповідально. Рано чи пізно проблему треба буде вирішувати. Краще рано, зробивши процес прозорим, передбачуваним та невідворотним.

Тепер про Китай. Пане наступний Президенте, навіть тамтешня  компартія вже запустила всі три рівні пенсійної системи. І не треба бути Конфуцієм, щоб йдучи їхнім дао, швидко гармонізувати стосунки між поколіннями та побудувати збалансований механізм стримувань і противаг у стосунках держави, бізнесу і окремої людини. А найголовніше, Ви отримаєте потужний інвестиційний ресурс, який дозволить догнати і перегнати Китай якщо не по кількості мільярдерів (2-е місце в світі), то по певних економічних показниках точно. А це багато.

Пане наступний Президенте, я не буду нагадувати про політичну волю, якої всім завжди бракує. Я скажу, що пенсійна реформа може стати Вашою економічною віагрою, яка допоможе вирішити багато проблем у державі. Більше того, я пропоную цілий концепт з активізації цього процесу.
Перше. Ви підтримуєте проходження Закону, що дозволив би запрацювати другому рівню пенсійної системи (створюється державний накопичувальний пенсійний фонд).
Друге. Ви суворо караєте тих, хто заважає розвитку третього рівня пенсійної системи.
Третє. Ви підтримуєте створення Громадського активу  «За пенсійну реформу!», який стане каталізатором громадянського суспільства і відданим поборником таких необхідних в країні перетворень (почесне головування – за Вами).
Четверте. Спираючись на громадський рух, Ви розвінчуєте дві основні страшилки - стосовно дефіциту коштів у ПФУ і збільшення пенсійного віку.
П’яте. Своїм владним зусиллям Ви нівелюєте глибокі диспропорції в розмірах пенсій (дивіться, у прокурорів сьогодні пенсія 10 000 гривень, а в суддів та депутатів – від 20 000 гривень; прокурори ображаються J).
Шосте. Будучи далекоглядним і розраховуючи на підтримку своєї кандидатури широкими верствами населення на  виборах 2015 року, Ви особисто і публічно стаєте учасником недержавного пенсійного фонду разом із членами своєї родини.
Сьоме. Ви знімаєте обмеження на відкриття рахунків дітям до 16 років (в США пенсійний рахунок можна відкрити з дня народження дитини). В якості прихованої реклами Ви відкриваєте пенсійні рахунки своїм дітям та онукам.
Восьме. Не затьмарюючи Вольтера, Ви всіляко підтримуєте заходи з інформування людей про їхні пенсійні можливості, а то КІНТО вже стомилася одноосібно займатися просвітництвом.

Ви думаєте, пане наступний Президенте, я не вірю, що Ви можете це зробити? Вірю. І з цим піду на вибори, і віддам за Вас свій голос, і працюватиму з Вами разом денно і нощно, і допомагатиму, аби щороку нас ставало більше і більше… Я ж знаю, Вам хочеться, щоб українці не були бідними, голодними і злими, щоб прийшли за 5 років Вас переобирати…

Ну, нарешті мені полегшало, і я не дратуюся більше політрекламою… Тепер я точно знаю, пане наступний Президенте, що голосуватиму саме за Вас – за людину, яка одна з усіх допоможе мені здійснити справу мого життя.

http://blog.kinto.com/

Читати також:

Пенсия для украинцев

Страховщики выходят на пенсию

Что будет с НПФ дальше?

Жертвы активности

Можно ли доверять негосударственным пенсионным фондам?

Деньги не выходят на пенсию

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua