Зростання ціни золота - це ознака початку інфляції
Инвестиции - Драгметаллы
07.08.2020
ImageІнфляція в економіці багатьох країн світу вже давно стала повсякденною реальністю. Зростання ціни золота є доказом того, що паперові валюти втрачають свою купівельну спроможність. Результатом цього процесу може стати повне руйнування валют.

Як відомо, світова ціна золота формується в доларах США. За останні кілька місяців курс американської валюти помітно знизився по відношенню до багатьох валют інших країн. З березня цього року індекс долара опустився на 10%. Цьому сприяло погіршення ситуації в американській економіці через поширення коронавірусу, але перш за все через зростання грошової маси, яку влив в економіку Федрезерв США. М'яка грошова політика ФРС веде до поступового руйнування долара.

Щоб це зрозуміти, достатньо подивитися на зростання балансу ФРС. Тільки з лютого цього року він зріс з 4 до 7 трлн. доларів. Через скупку цінних паперів відбувається потрапляння грошової маси на фінансові ринки. Керівництво американського ЦБ робить все можливе, щоб врятувати економіку. Але якою ціною це досягається? Зростають ризики початку інфляції, але при цьому зростає курс акцій. А тепер і дорогоцінні метали демонструють грандіозне цінове ралі.

Зараз ми можемо спостерігати, як відбувається девальвація американського долара по відношенню до багатьох активів. Доказом цього є зростання цін на золото, срібло і навіть біткоін, який знову демонструє деяке пожвавлення. Таким чином, девальвації схильні саме фіатні валюти, які нічим не забезпечені і які можна надрукувати в будь-який момент. Їх ще називають кредитними грошима. І тільки лише ті активи, які обмежені в своїй кількості, зможуть зберегти свою цінність.

Офіційна інфляція вимірюється зазвичай через зростання споживчих цін. Але там інфляція поки ще не так сильно помітна, завдяки надлишку пропозиції товарів на ринку, на відміну від дорогоцінних металів, дефіцит яких ми могли спостерігати навесні під час піку епідемії і карантинних заходів. Споживчих товарів на ринку зараз дуже багато. Цей факт стримує зростання цін. Але в разі початку економічної депресії ситуація може швидко змінитися.

Чим поточна ситуація відрізняється від попередніх криз? Раніше під час періодів високої інфляції Центробанки підвищували процентні ставки, щоб загальмувати перегрів економіки. У минулі десятиліття це було стандартним рішенням. Коли починався новий цикл, то тоді знову з'являлася можливість знижувати ставки для стимулювання економіки. При цьому купівельна спроможність грошей танула, так як реальні ставки були негативними (процентні ставки ЦБ мінус інфляція). Щось подібне ми спостерігаємо і сьогодні. Єдина відмінність: офіційна інфляція дуже низька, а процентні ставки нульові або навіть негативні.

Проблема полягає в тому, що Центробанки більше не можуть використовувати такий інструмент управління економікою. Тепер маніпуляція ринками відбувається безпосередньо. Раніше це відбувалося дуже рідко і у виняткових випадках. Але зараз уряди і Центральні банки стали все частіше фінансувати короткострокове зростання за допомогою кредитних грошей.

Куди приведе така політика? Зрештою відбудеться повне руйнування валют і добробуту більшості громадян. Кожна нова криза призводить до девальвації валюти. У якийсь момент настане час для проведення грошової реформи. Держава позбудеться своїх боргів за рахунок населення. І тоді процес може початися заново. Власники золоту зможуть пережити кризу набагато легше і зберегти при цьому свої заощадження на довгострокову перспективу.

Дєньга

Дивитися: Графіки цін на золото

 

Читати також:

Багатії світу не можуть знайти достатньо золота

Через 15 років в світі закінчиться золото?

WGC: спад видобутку золоту в світі вперше з 2008 року

Credit Suisse прогнозує ціну срібла 35 $ за унцію

S&P Global: дефіцит нових родовищ золота

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua