Новий тренд: золото з 3D-принтера
Бизнес - Идеи бизнеса
29.10.2021
ImageПісля періоду друкування грошей настає час друкування золота: те, що декому все ще звучить як наукова фантастика, у багатьох місцях вже стало реальністю. 3D-друк з використанням золота, срібла або платини вже давно є технічно можливим і відкриває нові можливості.

3D-друк, також відомий як адитивне виробництво, вже давно розглядається багатьма як «наступна велика річ». Технологія відома вже кілька десятиліть, але 3D-друк набув широкого поширення в промисловості та серед приватних користувачів лише в останні роки. Деякі речі ще не до кінця доопрацьовані, але технологія розвивається семимильними кроками.

Опис технології

Переваги очевидні. Основою є файл CAD або CAM (=Computer Aided Design або Computer Aided Manufacturing), який зчитується 3D-принтером. Потім із цього файлу без подальших переходів створюється потрібний об'єкт шляхом пошарового нарощування кінцевого продукту. Виготовлення інструментів не потрібне. Натомість - робота в мережі, короткі терміни виробництва або нові можливості дизайну. Ця техніка також цікава створення унікальних виробів чи невеликих партій загалом.

Оскільки структура шарів тривимірна, теоретично можна надрукувати будь-яку форму, від найменшої заготовки до цілого будинку. Прогрес також помітний, коли йдеться про сировину. Все, що може бути видавлене через сопло і фізично сформоване в постійну форму, в принципі підходить для 3D-друку. І тому тепер можна використати практично будь-який вихідний матеріал. Чи то пластик, кераміка, бетон, метал чи продукти харчування - немає майже нічого, що не можна було б надрукувати тривимірним способом.

Звісно, ​​можна друкувати й дорогоцінні метали. Вихідними матеріалами є дорогоцінні метали чи сплави як порошку. Потім вони друкуються за допомогою високотехнологічної лазерної технології. Оскільки ця технологія складна, саме великі та спеціалізовані компанії пропонують її як послугу. До них відносяться Heimerle + Meule, відомі насамперед як виробники золотих злитків. У співпраці з англійською компанією Cooksongold тут використовується процес прямого лазерного спікання металу (DMLS).

Інша, простіша можливість полягає в тому, що за допомогою 3D-друку виготовляється лише прототип. Зазвичай він виготовляється із пластику або матеріалу, схожого на віск. Цей прототип потім служить як тактильний візуальний об'єкт, а потім як шаблон для виготовлення форми. Потім золото або інший дорогоцінний метал заливається в цю форму класичним способом. Строго говорячи, золото як таке в цьому процесі не друкується. Однак, можливості технології 3D-друку використовуються.

Нові можливості

Ювеліри та золоті справи майстра вже давно оцінили можливості нової технології. Можливі форми та структури, які за своєю складністю були б неможливими при використанні класичної техніки золочення, наприклад, поглиблення та філігранні розпірки. І ось із золота, срібла чи платини за допомогою процесів 3D-друку створюються абсолютно нові дизайни каблучок, намист, браслетів чи золотих прикрас загалом.

Ось чому багато хто в ювелірній промисловості не розглядає технологію 3D-друку як загибель старої ремісничої гільдії, а скоріше як її доповнення. Тому експертні знання будуть, як і раніше, необхідні. Дизайн на комп'ютері має бути розроблений експертами, надруковані прикраси потрібно переробляти вручну.

Це, звісно, ​​можливо. Але монети і зливки не мають складної тривимірної геометрії, на відміну від складно вкладених унікальних ювелірних виробів або хитромудрих художніх скульптур, навіть якщо деякі карбування монет дуже хитромудрі. Тому виробничі витрати, як і раніше, розраховуватимуться за допомогою гострого пера, особливо для простих виробів або виробів, що випускаються великими тиражами. Це означає, що друкований дорогоцінний метал не зможе повністю замінити класичні методи, такі як лиття та карбування.

Дєньга

Дивитися: Графіки цін на срібло, золото, платину

 

Читати також:

Підбірка новин, статей по золоту 2021

Біле золото - платинове золото

Чорне золото - розкішне чоловіче золото

Золота монета "Кришка від пляшки Coca-Cola"

Украинцы предпочитают золоту украшения из серебра

Синее золото – самый экзотичный золотой сплав

 

Необычные виды золота

Сплавы золота

 

Розділ сайту Драгметаллы

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua