Ідеальний шторм: розуміння європейської енергетичної кризи
Бизнес - Экономика
13.02.2022
ImageЦе безпрецедентний час для енергетичних ринків. Після століть домінування викопного палива енергетичний сектор вживає реальних заходів для декарбонізації, а відновлювані ресурси вносять все більший внесок у структуру виробництва, навіть якщо попит на електроенергію зростає.

 Але світ все ще сильно залежить від викопного палива, а динаміка глобальних енергетичних ринків є складною. Більше того, пандемія COVID-19 значно ускладнила цю глобальну динаміку та ставить унікальні й безпрецедентні проблеми для того, як ми опалюємо та опалюємо наші будинки та підприємства.

Протягом місяців Європа була охоплена зростанням цін на енергоносії, а тепер вона зіткнулася з повною кризою. Станом на вересень оптові ціни на електроенергію в Німеччині наблизилися до 130 євро/МВт-год, а у Франції вони були ще вище. У Великобританії оптові ціни у вересні майже досягли 200 фунтів стерлінгів/МВт-год, що в чотири рази більше, ніж рік тому. Італійські оптові ціни у вересні перевищили 150 євро/МВт-год, а на початку жовтня оптові ціни в Іспанії досягли дивовижних 216 євро/МВт-год. Як такі захмарні ціни взагалі можливі і що спричиняє невпинне зростання цін на електроенергію в Європі?

Запаси природного газу вичерпуються

Як і на більшість речей, єдиної простої відповіді немає. Щоб зрозуміти цю кризу, давайте спочатку зменшимо масштаб і подивимося на глобальний енергетичний ландшафт. Оскільки країни в усьому світі зобов’язуються скоротити викиди, вугілля (у більшості місць) почало зникати з картини, а природний газ заповнив цю прогалину. Під час початкового блокування пандемії світовий попит на енергію значно впав, і, як наслідок, ціни на природний газ знизилися. Але з тих пір, як карантинні заходи почали пом’якшуватися в першій половині 2021 року, попит на енергію значно зріс, а пропозиція намагається втриматися.

Ціни на природний газ зазвичай вищі в Азії, а це означає, що більшість імпортерів газу віддають перевагу азіатським ринкам перед європейськими. Зазвичай це не проблема: Європа працює над декарбонізацією та намагається зменшити використання природного газу. Європейські країни схильні кон'юнктурно накопичувати запаси газу, коли ціни низькі для використання на найбільших електростанціях (які вмикаються в той час, коли попит на мережу високий). Але оскільки за останні кілька місяців попит в Азії почав різко зростати, глобальне постачання природного газу стало надзвичайно обмеженим, і Європа не змогла поповнити свої запаси природного газу. Оскільки зима — з її піком попиту на електроенергію — настає всього за кілька місяців, багато країн справедливо стурбовані низьким рівнем постачання газу.

Щоб посилити ці проблеми, пов’язані з пандемією блокування знизили видобуток на індонезійських, австралійських та індійських вугільних шахтах (з сезоном мусонів в Індії ще гірше). Це змусило Азію (особливо Китай) ще більше покладатися на природний газ для підживлення свого економічного відновлення, що ще більше скорочує доступні поставки для Європи. І хоча кілька російських газопроводів дійсно протікають до Європи, більша частина цих потужностей — зокрема через Польщу та Україну — була в основному неактивною. Росія наполягає на схваленні Німеччиною свого газопроводу «Північний потік-2» і не вагається продавати російський газ на спотовому ринку, і хоча більше російського газу могло б полегшити деякі проблеми з постачанням до Європи, схвалення газопроводу та підписання довгострокових контрактів з Російські газові компанії представляють політично важкі рішення для європейських лідерів.

Ціни на вуглець зростають із попитом

Ідеальний шторм складної ринкової динаміки та економічні коливання, пов’язані з пандемією, поставили Європу в дуже важке становище. Але ще один фактор підвищує ціни на електроенергію: ціна вуглецю в Європі також постійно зростає. Після прийняття пакету «Придатний до 55», який зобов’язує ЄС скоротити викиди на 55% до 2030 року, ціни на вуглець зросли з приблизно 20 євро за тонну в березні 2020 року до понад 60 євро за тонну у вересні 2021 року. Вартість цих надбавок на вуглець додається до ціни на газ і ще більше збільшує витрати.

Знижена швидкість вітру та планове технічне обслуговування зменшують постачання енергії у Великобританії

Великобританія також переживає захмарні ціни на електроенергію, але має свою унікальну історію. Кілька днів у вересні з надзвичайно високими цінами, викликані різким падінням потужності, підняли оптові ціни на електроенергію до небес. Так що трапилося?

Через затримки, пов’язані з пандемією, планове технічне обслуговування проводилося відразу на кількох парогазових установках, а також на ядерній установці потужністю 1,1 ГВт, яка готується до зняття з експлуатації. У той же час швидкість вітру впала майже на 65% нижче середньої сезонної, що вдвічі зменшило коефіцієнт потужності вітру. Цей збіг обставин залишив у системі лише 2 ГВт вільних потужностей — надзвичайно малий запас резерву — що призвело до зростання оптових цін. Ці події говорять про складність енергетичного моменту, в якому ми перебуваємо: одночасне зняття з експлуатації історичних генеруючих потужностей, перехід між джерелами виробництва викопного палива,  

Реакція уряду активізує ринки

Тож які дії вживають уряди та коли ця криза може бути вирішена? В Італії уряд виділив 3,4 мільярда євро на підтримку домогосподарств з низькими доходами та призупинив плату за мережу для приватних мешканців, на додаток до більш загального субсидування витрат на електроенергію. Уряд Франції запланував підняти ціни на газ остаточно на 12,6%, а потім заморозити ціни до квітня, і роздає енергетичні ваучери домогосподарствам, які страждають від проблем. Уряд Іспанії призупинив скорочення постачання вразливим жителям до 2023 року, а в середині вересня ввів новий закон королівського указу, який зменшує доходи від відновлюваних потужностей і прив’язує компенсацію за виробники чистої енергії до середніх цін на газ в Іберії, які визначаються щомісячно. .

Королівський указ викликав потрясіння на найгарячішому європейському ринку відновлюваних джерел PPA. Основні розробники призупиняють нові інвестиції та переоцінюють економіку проекту у світлі нового закону, і BloombergNEF прогнозує, що Іспанія може втратити до 1,5 ГВт потенційних сонячних батарей у 2022 році в результаті Указу. Після багатьох кварталів швидкого зростання та зниження цін на PPA, можливо, нарешті європейська енергетична криза — і реакція на неї іспанського уряду — почнуть сповільнювати чудову конкурентоспроможність іспанського ринку PPA. Дані звіту про індекс цін LevelTen за 3 квартал показують, що іспанські ціни на сонячну батарею P25 вирівнялися після зниження протягом кількох кварталів поспіль, а ціни на вітряну енергію в Іспанії зросли протягом третього кварталу.

У Великій Британії екстремальні оптові ціни вплинули на ціни на вітрову та сонячну PPA, які різко зросли протягом третього кварталу. Італійські ціни на сонячну батарею PPA залишалися на рівні протягом третього кварталу. Проте ще не зрозуміло, чи зможуть італійські ціни PPA залишатися стійкими на невизначений термін в умовах постійного зростання оптових цін. Зрозуміло, що рішення європейських урядів у відповідь на зниження оптових цін можуть вплинути на ринки PPA різною мірою, залежно від характеру вибору політики.

Відновлювані джерела енергії ключ до зменшення залежності від природного газу, хоча проблеми залишаються

У більш широкому плані, як можна запобігти кризі такого характеру надалі? Перш за все, необхідно докласти цілеспрямованих та активних зусиль для розширення та модернізації європейської електричної мережі для розміщення не лише більшої кількості відновлюваних ресурсів, але й ресурсів, які дозволять відновлюваній генерації служити як базове навантаження. Природу цих оновлень і стратегічних доповнень можна і потрібно обговорювати. У нашому розпорядженні є багато варіантів для створення сучасної та більш стійкої електромережі — від насосної гідроенергетики, стисненого повітря та водню до накопичувачів на батареях, програмного забезпечення інтелектуальної мережі для швидкого переміщення навантаження та спільного розміщення вітрової та сонячної енергії для додаткової генерації. Можливо, якщо ні, можливо, ми побачимо деяку комбінацію всього цього та іншого в найближчі роки.

Також важливо, щоб громадяни використовували повну силу свого голосу, щоб обирати лідерів, які визначають пріоритети та розуміють як невідкладність зміни клімату, так і нюанси створення декарбонізованої мережі. Партія зелених Німеччини досягла неабиякого успіху на своїх нещодавніх виборах, і центральні уряди повинні продовжувати ставити пріоритети до регуляторних змін і політичних рішень, які призведуть до сталого майбутнього. Нинішня енергетична криза є прикладом того, що відбувається, коли багато речей йдуть не так одночасно. Але завдяки стратегічному плануванню та продуманим рішенням багато речей піде правильноякось. Якщо політики можуть комплексно думати про сприяння переходу на чисту енергію, можна значно пришвидшити черги з’єднання та дозволи на відновлювані джерела енергії, стратегічно інвестувати в мережу та створити широкі економічні вигоди, які призведуть до більш стійкої економіки та майбутнього для всіх. .

28.10.2021 https://www.leveltenenergy.com/

Читати також:

Віл Рінд: починається суперцикл на ринку сировини 

У 2022 році обсяг споживання вугілля у світі може побити всі рекорди

Зелена енергетика вимагатиме ще більше металів 

Audi відмовилася від розробки двигунів внутрішнього згоряння

Що приховує зворотна сторона сланцевої революції в США

Побічки декарбонізації: мідь і кобальт стають об'єктами інвестицій

 

Мінфін відзвітував щодо боргів України виплати 2022

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua